Все повече българи смятат, че качеството на образованието се влошава

Сн. Mediapool

Все повече българи смятат, че качеството на образованието се влошава. Проучване на "Галъп интернешънъл", направено в началото на септември, показва, че 63% от анкетираните смятат, че образованието в училищата "върви към по-лошо".

Едва 16 на сто от анкетираните смятат, че качеството се е подобрило, а 21 на сто не могат да преценят.

Резултатите са по-неблагоприятни в сравнение с аналогично изследване преди няколко години. През 2012 г. в аналогичен сондаж хората, дали положителен отговор бяха 23 на сто, а негативно настроените - 48%. Останалите се колебаеха.

За 6 години процентът отговорили "към по-лошо" е нараснал с 15 пункта, а "към по-добро" е спаднал със 7. "Макар да е рано за обобщения, съпоставката показва задълбочаване на негативното отношение на българите към системата на образованието", смятат от "Галъп интернешънъл".

По-оптимистично настроени – и през 2012 г., и сега - са младите и хората с по-висок образователен статус, но дори и там оптимизмът не преобладава. Сред най-възрастните песимистичните оценки и очаквания са норма, казват от "Галъп интернешънъл".

Данните от анкетата показват, че голяма част от българите явно смятат, че и качеството на висшето образование в страната е недостатъчно добро. Над 40 на сто от анкетираните са отговорили, че биха препоръчали на кандидат-студентите да следват в университет в чужбина. Тези, които биха дали съвет за обучение в българско висше училище, са 38% от отговорилите. "Данните изглеждат сходни и по-неблагоприятни за българското висше образование спрямо тези от 2012 г.", отбелязват от "Галъп интернешънъл".

По-младите и по-образовани изказват предпочитания към обучението в чужбина, за разлика от по-възрастните, които смятат, че България е мястото, където кандидат-студентите трябва да продължат висшето си образование.

"Дългогодишният изследователски опит на "Галъп интернешънъл" по темата сочи, че негативното отношение се дължи не на работата на учители и преподаватели, колкото на цялостното усещане за неадекватна работа на политиците. Разбира се, среща се и скептицизъм по инерция, но във всеки случай данните съдържат достатъчно тревожни изводи", обобщават от социологическата агенция.

Споделяне

Още от България