Все повече деца се разболяват от туберкулоза у нас

През последните години у нас се увеличава броят на болните от туберкулоза деца. Докато през 2005 година те са били 227 души, през миналата година те са били 285 или почти 10% от всички, страдащи от болестта в България. Това стана ясно на пресконференция в четвъртък, на която бе представен планът за борба с туберкулозата, изготвен от здравното министерство.

Нарастването на заболеваемостта сред децата е една тревожна тенденция и ние трябва да направим всичко възможно, за да ограничим разпространението на туберкулозата, коментира д-р Тонка Върлева, секретар на координационния комитет по СПИН и туберкулоза.

Миналата година са били регистрирани 3 000 болни. Всяка година от “болестта на мизерията” у нас умират около 200 души. По думите на експертите, сравнена с други страни, смъртността от туберкулоза в България е по-ниска.

Въпреки че опасната болест бе позабравена в Европа към края на миналия век, рез 90-те години бе регистриран нов бум от нея и в България, и в света. От 25 на 100 хиляди души през 1990 година, заболелите от туберкулоза у нас стигат до 50 на 100 хил. през 1998 г.. През последните години броят на болните отново започна леко да намалява.

Според петгодишния план държавата трябва да отпусне 84 млн. лева за превенция и лечение на туберкулозата. 54 млн. лева от тях ще дойдат от държавния бюджет, а останалите 30 млн. лева ще бъдат осигурени от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Закупуване на нова апаратура и оборудване в областните лаборатории, за да се подобри диагностиката на болестта, предвижда програмата. Ще бъдат обучени и 3500 лични лекари, които да откриват навреме болестта. Здравното ведомство ще проведе и редица информационни кампании за това как човек може да се предпази от заразяване и как се лекува болестта.

В света всяка година около 6 млн. души заболяват от туберкулоза, като 2.4 млн. от тях стават жертва на болестта.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?