Все повече гласове за военна намеса в Сирия, Москва и Пекин блокират решението засега

Френският президент Франсоа Оланд допусна кампания срещу Башар Асад

Все повече гласове за военна намеса в Сирия, Москва и Пекин блокират решението засега

Френският президент Франсоа Оланд стана първият лидер на западна държава, който допусна, че може да се стигне до военна намеса в Сирия. Той уточни, че това може да стане само при условие, че мярката бъде одобрена от Съвета за сигурност на ООН.

"Не е възможно да позволим на Башар Асад да избива собствения си народ. Военна намеса не може да бъде изключена при условие, че се извършва под егидата на международното право, а именно - чрез резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Аз и други сме се нагърбили да убедим Русия и Китай, а също така да намерим решение, което не трябва непременно да е военно" заяви Оланд за телевизия Франс 2.

Белгийският министър на външните работи Дидие Рейндерс коментира от своя страна, че международната общност няма да получи нищо от Башар ал Асад, ако няма нейни военни на място.

"Без военно присъствие на територията на Сирия с цел гарантиране на прекратяването на огъня, подкрепа на плана на (пратеника на ООН и Арабската лига за страната) Кофи Анан, защита на (международните) наблюдатели и осигуряване на доставките на хуманитарна помощ, няма да получим нищо от сирийския президент", заяви Рейндерс.

Той уточни, че не става въпрос за военна интервенция като тази в Либия миналата година.
Белгия се обявява по-скоро за създаване в Сирия на "зони за сигурност", които да бъдат защитавани от "международни сили". Белгийският министър на отбраната Питер де Крем пък заяви, че страната му е готова да участва във военна операция в арабската държава, ако бъде поканена.

Преди ден френският писател Бернар-Анри Леви призова в отворено писмо президента Франсоа Оланд Франция да поеме инициативата за Сирия и да направи за Хула и Хомс това, което направи за Бенгази и Мисрата в Либия.

Кремъл обаче категорично се противопоставя на военна интервенция в Сирия, като зам.- външният министър Генадий Гатилов коментира, че е преждевременно обмислянето на нови мерки в Съвета за сигурност на ООН. Пекин до момента също следва тази позиция.

Въпреки че по-рано началникът на щабовете на американската армия генерал Мартин Демпси пък предупреди, че военните жестокости може да направят евентуална военна намеса по-вероятна, Белият дом заяви в сряда, че според него военната намеса в Сирия
в този момент не би била правилния път на действие, понеже би довела до още по-голям хаос и кръвопролития.

Говорителят на Белия дом Джей Карни заяви обаче на пресконференция, че САЩ не са отхвърлили нито един вариант, включително военни действия, по отношение на сирийската криза.

Австралия даде да се разбере, че е отворена за разговори за евентуална военна операция. Австралийският министър на външните работи Боб Кар каза, че въоръжаването на
сирийската опозиция се натъква на истински трудности, а и сирийските власти ще го изтълкуват като "зелена светлина" за нови, още по-жестоки репресии срещу политическите си опоненти.

Международният натиск срещу режима на Башар Асад се засили след клането в Хула, при което загинаха над 100 цивилни, сред които много жени и деца.

България се включи в действията срещу Дамаск, като изгони от София сирийския посланик.

"Това е едно от най-категоричните решения, които трябва да се изпратят до режима в Дамаск. За съжаление отдавна трябваше Съветът за сигурост да предприеме ясни политически резолюции, с които да се осъждат действията в Дамаск. Това не можа да се случи заради различните оценки, които международната общност имаше. Опозицията правилно настоява за по-категорични дествия от международната общост. Това, което трябва да се направи, е да видим доклада, който Кофи Анан ще представи на ООН, в който ще даде оценката за начина, по който сирийските власти изпълняват мирния план. Всички индикации до момента са, че планът не се изпълнява", коментира външният министър Николай Младенов пред БНР.

Oчаква се в петък Съветът на ООН за човешките права ще има извънредно заседание заради Хула.

Това ще е четвъртото заседание на Съвета на ООН за човешките права, посветено на Сирия, след избухването на бунта срещу режима на президента Башар ал Асад преди повече от 14 месеца. По всяка вероятност на него ще бъде разгледан проект за резолюция, осъждаща клането и изискваща от сирийските власти да осигурят безпрепятствен достъп на хуманитарни работници и независими разследващи, отбелязва Асошиейтед прес.

На този фон насилието в Сирия продължи и в сряда, като опозицията съобщи за нови жертви.

Базирана във Великобритания опозиционна група съобщи за ново клане на цивилни - в източния град Дейр аз Зур - при което са били убити 13 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят