Все повече гръцки фирми се местят в България

Петрич

Все повече гръцки фирми местят дейността си в България, търсейки по-добри условия и по-сигурна среда за правене на бизнес.

Електронно издание greekreporter.com.  отбелязва, че един от градовете, където гръцките бизнесмени емигрират, е Петрич. ”В малкия български град до границата с Гърция, има около 20 хил. жители и през последните три години в него са направени инвестиции за над три милиарда евро”, отбелязва изданието.

Собственикът на гръцки ресторант в центъра на Петрич Дионисис Пападатос казва, че финансовата криза го е накарала да емигрира. ”Гърците не искат да отидат само в България. Те се нуждаят да избягат от Гърция по принцип”, казва той.

Фирмата на Йоргос Константопулос се е преместила от Солун и сега в нея работят 50 души. ”Гърците вече не вярват на държавата. Всеки месец чуваме за нещо ново - данъци, данъци и пак данъци", обяснява Константопулос.

България изглежда добър избор за бизнесмените, тъй като там данъците са по-ниски, заплатите по-малки и най-вече заради по-голямата финансова сигурност, посочва изданието. В Петрич бизнес развиват десетки гръцки фирми. Има ресторанти, магазини, кафенета. Според заместник-кмета на общината Христо Батев почти 100 са емигриралите гръцки фирми.

Гърците посещават България не само за работа, но и за да пазаруват. Основната част от пътуващите гърци живеят в северната част на страната. Според данни на гръцко-българската търговска камера приблизително 40-50 хиляди работни места в България зависят от гръцките фирми и посетителите от Гърция.

Същевременно Ройтерс публикува материал на същата тема от град Раковски. Агенцията отбелязва, че освен България от кризата в Гърция печелят и други балкански държави като Румъния и Албания.

”Йосиф Комнинакидис пуши нервно зад бюрото си в сънливото българско градче Раковски, докато размишлява върху спадащите продажби на своята компания. Бизнесът на Комнинакидис на основния му пазар е в упадък, след като изборите в южната българска съседка оставиха страната без управление и поставиха под въпрос нейните платежоспособност и членство в еврозоната”, пише Ройтерс.

 "Продажбите в Гърция спаднаха с 30-35%. След вота те спряха напълно. Хората просто стоят и чакат", сподели 57-годишният енергичен мениджър на Стаф Джийнс енд Ко.

Но бизнесът му не може да си позволи да чака. Компанията вече е работодател на 800 души в Раковски – градче на 180 км. северно от границата с Гърция. И вече планира да премести дейността си в България, за да намали разходите и облекчи доставките към Германия и Италия.

Няколко водещи гръцки фирми забелязаха потенциала за растеж на Балканите още през 90-те години, когато гигантите като "Кока Кола"," Хеленик" и "Чипита" решиха да се възползват от възможността и развиха бързо бизнес в посткомунистическите икономики.

Днес стотици малки фирми правят същото. Гръцките предприемачи обръщат гръб на свиващия се роден пазар, който е несигурен и скъп, и търсят по-ниски данъци и по-евтин труд в България, Румъния и Албания.

В обрат на съдбата въпросните балкански държави, в които допреди 20 години имаше комунизъм, днес предлагат стабилност на Гърция.

 "Тук имаш сигурност. Имаш фиксиран плосък данък от 10%. Така знаеш колко печелиш и колко ще трябва да платиш – нещо, което в Гърция не съществува", обясни Комнинакидис, който се преместил в Раковски още през 1999 г.

Кипър, който предлага членство в Европейския съюз, силни културни връзки и по-богато население от това в балканските съседки на Гърция, също печели от създалата се обстановка. Островът има ниски данъци, но разходите за труд са по-високи. Наскоро местно издание съобщи, че 1500 компании са преместили централите си в Кипър до август 2011 г.

Над четвърт от 2800-те гръцки компании на българска земя са били регистрирани през миналата година. Данните са изготвени от националната агенция по приходите (НАП) в София.

Междувременно броят на гръцките компании в Румъния е нараснал с 12% от 2009 насам на повече от 5200. Гръцките фирми в Албания също са се увеличили през периода от 2010 до 2011 г. – с почти 200.

"Интересът на гръцките бизнесмени се удвои през последните две години", отбеляза Димитриос Турикис – консултантска агенция, оперираща в София и Атина.

Споделяне

Още от Бизнес