Все повече хора смятат, че управлението води България към по-лошо

Все повече хора смятат, че управлението води България към по-лошо
От октомври миналата година до март тази година броят на хората, които смятат, че при управлението на Бойко Борисов България се развива към по-лошо е нараснал повече от два пъти. Това сочи проучване на “Отворено общество“ за икономическите и политическите нагласи на населението, което беше представено в четвъртък. През есента на миналата година 41.2% от анкетираните са били на мнение, че при управлението на Борисов държавата се развива към по-добро. През март тази година този процент остава почти непроменен – 40.9%.

Повече от двойно обаче е нараснал процентът на тези, които смятат, че България се развива към по лошо. Ако през есента на миналата година така са мислили 15.8% от анкетираните, то тази пролет те са вече 32.5%. Разликата идва от хората, които са били с неутрално мнение за управлението на Бойко Борисов през есента на миналата година. Тогава 42% от анкетираните са казали, че не могат да преценят дали страната се развива към по-добро или към по-лошо, докато сега 26.2% са без мнение.

За сравнение на въпроса как се е развивала страната при предишни кабинети, 61.2% от анкетираните смятат, че при управлението на Сергей Станишев страната се е развивала към по-лошо. 64.8% казват, че България се е развивала към по-лошо при управлението на Симеон Сакскобургготски и 51% смятат, че тя се е развивала към по-лошо при управлението на Иван Костов.

Според анкетираните през последните 12 месеца най-голям напредък България е постигнала в сферата на вътрешния ред и сигурност. Най-наложително според тях е реформите да продължат в сферите на икономическия растеж, пазара на труда и здравеопазването.

Оптимисти по отношение на кризата, скептици към антикризисните мерки

Мнозинството български граждани смятат, че най-лошата част от икономическата криза е отминала, не са съгласни на допълнителни лишения заради кризата, имат доверие във финансовата система на страната и стават все по-скептични към обсъжданите антикризисни мерки на правителството, са основните изводи от проучването.

Близо две трети от анкетираните определят положението в страната като "непоносимо", съобщават за влошаване на финансовото си състояние през последните 12 месеца и заявяват, че по един или друг начин са засегнати от кризата. В същото време обаче мнозинството български граждани (58%) очакват през следващите 12 месеца икономическата ситуация да се стабилизира и да започне да се подобрява.

Данните показват постепенно намаляване на страха от увеличаване на безработицата. През март 2010 година 29% от анкетираните изразяват очакване, че безработицата рязко ще се увеличи, докато година по-рано подобни опасения са имали 48% от анкетираните. Въпреки финансовата кризата в съседна Гърция доверието в банковата система и валутния борд на България остава стабилно.

Близо половината от анкетираните смятат, че в следващите 12 месеца финансовото състояние на семейството няма да се промени, 21% са на мнение, че ще се влоши много, 16% - че ще се влоши малко, 18%, че ще се подобри малко и 2% казват, че ще се подобри много. Близо половината от анкетираните са на мнение, че няма опасност да загубят работата си през следващата година, докато 13.5% отговарят, че това е много вероятно, а 23.4%, че е по-скоро вероятно.

Задълбочава се поляризацията в обществото по отношение на антикризисните мерки, които правителството предприема. Ако преди година 45% от анкетираните изобщо не са знаели какви мерки предприемат управляващите, то сега този процент е спаднал до 14%. Същевременно за една година рязко се е повишил броят на хората, които не одобряват антикризисните мерки – от 16.6% до 30 на сто.

С най-силна подкрепа се ползват идеите за намаляване на данъците и осигуровките (70%), държавните служители сами да поемат своите здравни осигуровки (60%), както и увеличаването на акцизите на алкохола и цигарите (51%). Най-малка подкрепа срещат предложенията за намаляване на заплатите и пенсиите (9%) и за увеличаване на ДДС и на плоския данък (12%). Мнозинството от хората не одобряват и повишението на здравната вноска.

Прави впечатление липсата на готовност сред гражданите да приемат допълнителни лишения в условията на криза. Над 85% от анкетираните отговарят отрицателно на въпрос дали биха се съгласили доходите им да намалеят с 5%, за да се избегне задълбочаване на икономическата криза в България.

Хората с кредити намаляват, нарастват трудностите при погасяването им

Спрямо октомври 2008 година и март 2009 година през март тази година се забелязва намаление на хората, които обслужват банков кредит. Сега те са 30.9% при 35.4% през миналата и 34.4% в края на по-миналата година.

Половината от обслужващите кредити декларират, че до 25% от дохода на семейството отиват за погасяването на вноските по кредита. 37% казват, че между 25% и 50% от дохода на домакинството отиват за обслужване на кредита. 8.5% отговарят че погасяват кредита с между 50% и 70% от дохода на домакинството, а 2.7% от хората погасяват вноските си с над 70% от семейния бюджет.

През март тази година повечето хора признават, че имат проблем с плащането на вноските си за кредита. Около 35% казват, че имат проблем с погасителните вноски всеки месец, 34.3% казват, че само понякога изпитват затруднения, а 30.8 нямат проблеми с обслужването на кредита си. За сравнение през март миналата година 28% от анкетираните са имали проблем с погасяването на вноските си всеки месец, а в края на октомври те са били 25.9 %.

От института представиха новата си интернет страница, където са публикувани данни от всички изследвания на "Отворено общество" през последните три години.

Споделяне

Още по темата

Още от България