Все повече източноевропейци искат трайно пребиваване във Великобритания

Расте броят на емигрантите във Великобритания, които пристигат от Източна Европа и искат да се установят трайно в страната, показва социологическо проучване, цитирано от ББС във вторник. Повече от 1/3 от жените и 1/4 от мъжете са заявили, че искат да останат, като много от тях са си променили плановете, откакто са пристигнали на Острова.

Проучването, проведено от фондация “Джоузеф Роунтри”, установява още, че всеки четвърти не прекарва никакво време в комуникация с британци. Данните са събрани от 6000 интервюта, направени след разширяването на ЕС през 2002 и 2004 година.

Строители, заети в селското стопанство и домашни помощници, са сред интервюираните. В изследването са взети предвид гледните точки на работници от България, Чехия, Полша, Словакия, Литва и Украйна.

При пристигането си през 2002 година, едва 6 процента от тях са заявили, че имат намерение да останат трайно във Великобритания. Близо 18 месеца по-късно вече 25 процента от тях обявяват, че ще направят това. В края на 2004 година 29 процента от източноевропейците смятат, че няма да се връщат по своите родни места.

Факторите, които влияят най-силно при вземане на решението са статус на пребиваването, са доход, пол, град, в който живеят, формиране на приятелска среда и как са третирани от британците.

В отговор на въпрос за опита, който са натрупали при живота си във Великобритания, 2/3 от тях за заявили, че не знаят как да се запишат при доктор. Почти половина не знаят от какви условия се влияе техният статус на пребиваване в страната.

Четирима от всеки десет души са заявили, че британците ги третират като равни, а трима заявяват, че това не е така. Всеки трети емигрант е тръгнал на курсове по английски език, а голяма част от хората признават, че имат ограничени контакти с местното население.

Директорът на фондация Джулия Ънуин коментира, че основният извод от проучването е, че “правителството трябва да погледне на емигрантите като на нещо повече от икономически ресурс”.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?