Все повече източногерманци искат да видят досиетата си в Щази

Двадесет години след падането на Берлинската стена е нараснал броят на молбите за достъп до досиета на бившата източногерманска тайна полиция Щази, предаде Франс прес във вторник, цитирана от БТА.

"През първите месеци на 2009 г. броят на молбите отново се увеличи спрямо миналата година", съобщи председателката на службата за управление на архива на Щази Мариане Биртхлер на пресконференция в Берлин. Тя уточни, че в момента се подават по 100 000 такива молби всеки месец.

"През 2007 г. бяха внесени над 100 000 молби, а през 2008 г. - 87 000", поясни тя.

Според нея нарасналият брой на молбите тази година се обяснява с 20-ата годишнина от падането на Берлинската стена, която Германия ще отбележи на 9 ноември т.г.

"Засиленото внимание, включително в медиите, предизвиква увеличаване на броя на молбите за достъп до досиетата", заяви Биртхлер.

Мариане Биртхлер е председател на службата за управление на архива на Щази от 2000 г. Според нея много хора са чакали близо 20 години, преди да се осмелят да прочетат досието си, защото се страхуват от онова, което могат да открият в него.

След като архивът на Щази бе отворен за достъп през 1991 г. всеки има право да поиска достъп до досието си от Щази. За 18 години са подадени над 1.6 милиона молби. Мнозина искат да разберат каква информация е била събирана за тях и понякога откриват, че са били шпионирани от съседи, колеги или дори роднини.

Около 175 000 души са били нещатни сътрудници на Щази, а 91 000 души са били щатни.

След падането на Берлинската стена са съхранени 4 милиона картони за 17 милиона източногерманци. Дължината на лавиците с досиетата се изчислява на близо 180 км.

Споделяне

Още от

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?