Все повече кредити се теглят за погасяване на стари заеми

Все повече кредити се теглят за погасяване на стари заеми

Търсенето на потребителски кредити е нараснало с 22% за първите пет месеца на годината спрямо същия период на 2006 г. , показва анализът на компанията за кредитни консултации „Кредит център”, разпространен в понеделник. Според анализа ръстът оправдава прогнозите на специалистите, че през годината домакинствата ще продължат да търсят заемен капитал за покриване на битовите си нужди.

Нова тенденция е тегленето на кредити с цел рефинансиране и окрупняване на съществуващи вече задължения. Този вид кредити заемат около 24% от обшия обем средства, отпуснати на домакинствата от началото на годината. Такива заеми са обикновено в размер на 8-14 хил. лв. Освен за покриването на банкови заеми, сумите се тегля и за доизплащане на техника на лизинг.

Според изпълнителния директор на „Кредит център” Тихомир Тошев тази тенденция е резултат от повишаващата се финансова култура на българина и неговата по-голяма стабилност.

Анализът на центъра сочи още, че хората, които теглят много на брой малки кредити, по-често стигат до невъзможност за покриване на задълженията си, затова оттам винаги съветват клиентите си да окрупняват. Рискът от един по-голям и по-дългосрочен кредит е по-нисък от много на брой малки кредити и един-два лизинга, посочват консултантите.

Все още най-голям обем от кредитите са за ремонти, където попадат и тези за енергийна ефективност – т.е. подмяна на дограма, външни и вътрешни изолации, както и довършителните работи при покупка на апартамент. С либерализирането на пазара на ипотечни кредити постепенно спада процентът на кредитите, които се обявяват за потребителски, а отиват за доплащане на имот.

Две сравнително нови категории потребителски кредити набират скорост – тези за лечение и обучение. Поради отпадането на митата при вноса на стари автомобили лек ръст са отбелязали и кредитите за покупка на кола, показва още анализът на „Кредит център”.

Дялове на кредитите по предназначение

За ремонт

28.18

За покупка на автомобил

10.56

За обзавеждане

17.68

За обучение

6.3

За лечение

1.78

За доплащане при покупка на жилище

9.17

За рефинансиране на съществуващи задължения

23.97

За пътувания и ваканции

0.8

други

1.56

Споделяне

Още от Бизнес