Все повече парламентарни решения се гласуват без кворум

Все повече парламентарни решения се гласуват без кворум

През 10-та сесия на Народното събрание 59.55 процента от гласуванията са били без кворум, което е ръст спрямо предишната сесия на парламента. Това показва проучване в рамките на проекта "Граждански контрол над парламентаризма", обявено в неделя.

От 1481 гласувания в периода от септември до 19 декември 2008 г. общо 882 са били без кворум, заяви д-р Лилия Методиева, ръководител на проекта и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Процентът е нараснал в сравнение с предишната сесия, отбеляза Методиева. Много от решенията, които се приемат, се вземат с по-малко от необходимите гласове, заяви тя.

Рекордът е на 30 октомври 2008 г., когато без кворум са били приети 47 решения. Методиева поясни, че според Конституционния съд (КС) за приет от парламента се смята текст, гласуван с повече от половината от регистрираните депутати. Според нея, ако КС бъде сезиран за разпоредби и решения, приети с по-малко от тези гласове, може да се наложи те да бъдат прегласувани.

Сред приетите без нужното мнозинство текстове са промените в Закона за местните данъци и такси, както и разпоредбата за премахване на наказателната лихва за предсрочно погасяване на потребителски кредит.

Парите за новата система за гласуване в парламента са похарчени напразно, коментира Методиева. Тя посочи, че именно през десетата сесия на Народното събрание започна работа новата система. Най-много са гласуванията без кворум, регистрирани през втората сесия - 78.23 на сто, а през четвъртата сесия те са били 60.11 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?