Все повече породисти кучета стават бездомни

Сн. БГНЕС

Все повече собственици на кучета ги изоставят в приютите на общинското предприятие "Екоравновесие". Става въпрос за породисти животни, които стават бездомни, защото хората не могат или не искат да се грижат повече за тях. Това каза директорът на дружеството Веселин Асенов в петък.

Само през януари в приютите на предприятието са оставени 9 домашни кучета. Сред тях и майка-питбул с малките си. Според анализите изхвърлянето на вече нежеланите домашни любимци на улицата е една от причините за наличието на бездомни кучета.

В същото време през януари са осиновени 50 кучета от приютите на "Екоравновесие", а за цялата 2017 г. - 693. Общинското предприятие ще продължи кампанията си за осиновяване. Тя се организира на публични места като търговски центрове, където хората могат да видят част от обитателите на приютите, да ги разходят, да вземат някой от тях вкъщи за постоянно. Кампанията стартира през миналата година.

Продължава и програмата за кастриране на бездомните кучета. През януари са кастрирани 218 животни, като 193 са върнати на местата, на които са заловени. През март ще започне активната работа и по кастрирането на кучета от крайградските райони и промишлените зони на града. Целта е да се намали тяхната популация.

През тази пролет ще се прави и преброяване на бездомните кучета. То е възложено на екипите на фондация "Четири лапи". Последните данни за популацията са от 2015 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България