Все повече сирийци се връщат от Германия в Турция

Бежанец. сн: АП/Архив

Все повече сирийци, които са получили бежански статут в Германия, напускат страната, твърдят германски журналисти. Те са стигнали до този извод в рамките на журналистическо разследване, проведено от екипи на обществено-правната телевизия ARD и репортерския формат "STRG_F". Повечето интервюирани сирийци са посочили, че напускат Германия заради усложнената процедура по събирането на разделените им семейства, съобщава българската секция на Дойче веле.

 

Според журналистическото разследване, много от бежанците пътуват до Турция нелегално и отчасти по твърде опасни маршрути. И тъй като нямат визи за Турция, те често прибягват до услугите на каналджии. Така се стига до следната парадоксална ситуация: онези, които са ги докарали до Германия, сега ги връщат обратно в Турция.

 

В социалните мрежи междувременно има групи, в които хиляди сирийци обменят информация за "бягството в обратна посока". Много от тях назовават и цените, изисквани от каналджиите за различните отсечки. Така например прекосяването на река Еврос, чието българско име е Марица, струва около 200 евро. Това е реката, която разделя Гърция и Турция - и която неслучайно е наричана "реката на смъртта". При рискованато прекосяване на водите ѝ редовно се стига до инциденти, някои от които са с фатален край.

 

Бежанците, получили бежански статут в Германия, не се нуждаят от виза, за да пътуват в рамките на ЕС. Затова и могат легално да стигнат до Гърция. Услугите на каналджиите са им нужни за преминаването от Гърция в Турция. Или евентуално от България в Турция.

 

Тъй като няма официални данни за броя на заминаващите бежанци, към момента все още не може да се каже дали става дума за нова тенденция или по-скоро за рядък феномен. Според разследващите журналисти, през 2017 Федералната служба за миграцията и бежанците е регистрирала близо 4 000 сирийци като "преместили се на неизвестно място". Сред тях вероятно има и такива, които са заминали за Турция.

 

В рамките на разследването си германските журналисти са придружили няколко сирийци по пътя им към Турция. По време на пътуването те са разговаряли и с каналджии, един от които им разказал, че на ден връща по около 50 души от Европа в Турция - предимно сирийски бежанци, които имат право на престой в Германия. А друг каналджия споделил, че междувременно прекарва повече бежанци от Европа към Турция, отколкото в обратната посока.

 

В репортажа е цитиран германският представител на Комисариата на ООН за бежанците Доминик Барч, който казва, че знае за такива случаи, но не може да назове точни цифри. "Парадоксално е, че бежанци тръгват обратно по същия път, по който са стигнали до Германия", коментира Барч. Според него това показва колко важно е семейството за тези хора.

 

Много от сирийските бежанци в Германия са били информирани, че семействата им ще могат да дойдат в Германия от март т.г. нататък, казва още Доминик Барч. При коалиционните преговори за сформиране на новото германско правителство ХДС, ХСС и ГСДП се споразумяха членовете на семействата на сирийски бежанци, получили бежански статут в Германия, да могат да пристигат при тях от август 2018 нататък, като броят ще бъде ограничен до 1000 души на месец.

 

На въпрос на репортерите на ARD дали Германия би трябвало да се ангажира в подкрепа на сирийските бежанци, които искат да напуснат страната, новият вътрешен министър Хорст Зеехофер отговаря така: "Ние сме свободна страна. Слава Богу, Европа е регион на свободата. Нима сега трябва да контролираме на границата и заминаващите?".

 

Луизе Амтсберг от фракцията на Зелените в Бундестага говори в тази връзка за политически провал. "Разбирам хората, които отново тръгват на път, за да се съберат със семействата си. Тяхната лична сигурност не им е достатъчна. А ние, политиците, се провалихме, защото не успяхме да предложим на тези хора истинска перспектива".

Споделяне

Още от Европа