Все повече страни обръщат валутните си резерви в евро

Централните банки по света намаляват доларовите си авоари за сметка на тези в евро, показва проучване, финансирано от Роял банк ъв Скотланд груп (втората по размер на активите банка във Великобритания), цитирано от агенция Блумбърг.

Почти 70% от 56-те централни банки, които са предоставили данни за промените във валутните си резерви, посочват, че са увеличили дела на единната европейска валута в тях. Едва 11% са намалили авоарите си в евро.

Проучването обхваща периода от септември до декември 2004 година.

Доларът поевтиня със 7% спрямо еврото през четвъртото тримесечие на миналата година, като на 30 декември достигна исторически минимум от 1,3666 долара за евро. Продължаващият три години спад на щатската валута може да накара централните банки да намалят дела на доларите в своите авоари и по този начин да затруднят финансирането на дефицита по текущата сметка на САЩ, посочват авторите на доклада.

През последните две години много централните банки са увеличили дела на еврото в резервите си, като това диверсифициране от долари в евро става по-бързо, отколкото се очакваше, показват резултатите от проучването.

През 2003 г. - последната година, за която има пълни статистически данни, централните банки по света са финансирали 83% от дефицита по текущата сметка на САЩ, като на азиатските централни банки се падат 86% от това финансиране.

Подобна картина се очертава и през 2004 година. Въпреки доброто начало на годината, когато частният сектор бе крупен нетен купувач на доларови активи, централните банки пак дойдоха на помощ. Китай увеличи доларовите си резерви с 270 млрд. долара през миналата година, като финансира близо една трета от дефицита на САЩ по текущата сметка, възлизащ на около 650 млрд. долара.

Ако банките продължат да намаляват доларовите си авоари, това ще доведе до спад на щатската валута и до проблеми за централните банки, които имат долари, посочват анализаторите.

Споделяне

Още от Бизнес