Заради сгрешени бюлетини, купуване на гласове, прекалено много застъпници и агитация

Все повече участници в изборите искат касирането им

Все повече участници в изборите искат касирането им

Нарастват политическите сили, които повдигат въпроса за касиране на изборите заради множеството нарушения при проведения вот. След като партия "Зелените" внесе искане в Централната избирателна комисия (ЦИК) за анулиране на резултатите от вота за президент и местна власт заради прозрачните бюлетини, а БСП и СДС обмислят да сторят същото, подобни заявки дадоха и кандидатът за президент Алексей Петров и лидерът на "Ред, Законност и Справедливост" Яне Янев.

 

"За повече от 100 общини имаме конкретни данни за подмяна на бюлетини. Такова опорочаване на вота за тези 22 годни никой не си е позволявал да прави", коментира късно вечерта Яне Янев. По думите му изборната администрация е "въпиющо некомпетентна, а фалшификациите нямат аналог в азиатски държави".

 

"Ако Росен Плевнелиев спечели изборите, в страната ще има предсрочни избори", заяви от своя страна Алексей Петров, който е издигнат от инициативен комитет.

 

"Бяхме свидетели на едни изключително добре организирани избори по начин, по който аз мисля отдавна алармирах- манипулация, натиск, страх, измами, чували, протоколи, купуване на секции. На България ѝ предстои, или на българските граждани по-точно да се борят за своята свобода. Днес нямаше свободни избори", заяви титулуваният като Глава на Октоподаа Алексей Петров.

В жалбата си до ЦИК "Зелените" посочват, че хартията за бюлетините е с по-ниското съдържание на целулоза, което позволяват да се види за кого е гласувал избирателят, ако се е спрял на първите четирима в списъка.

"Зелените" предполагат, че обществената поръчка за изработване на бюлетините е имала за цел да подпомогне именно това. Нагласа да се иска касирането на изборите имат и в СДС.

"Успоредно с това в цялата страна сме свидетели на множество нарушения на Изборния кодекс и разпоредбите на ЦИК, което допълва и без това лошата организация на изборите. Някои от тях са фрапантни", пишат на ЦИК от "Зелените". Те ще сигнализират за нарушенията на изборите Венецианската комисия, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и Европейския парламент.

В същото време от БСП съобщиха, че са получили над 100 сигнала за изборни нарушения. Според члена на националния предизборен щаб на партията Младен Червеняков "никога не е имало избори, в които честността да е до такава степен под въпрос и които да са толкова зле организирани". Той припомни, че в хода на кампанията имаше над 250 жалби към ЦИК и над 150 до ВАС.

Червеняков подчерта, че в няколко населени изборите ще се повторят заради грешки в бюлетините. В Кубрат например партия "Зелените" не е била вписана в бюлетината в Лакатник, а един човек е вписан като кандидат на две партии.

Два от сигналите са за предварително надписани със знака "х" бюлетини. Единият е в Разград, където е отбелязан номер 2 (ГЕРБ). Има и сигнали с бюлетини с фабрично изработени знаци и прозрачни бюлетини, както и арести на застъпници в Хасково. По електронна поща в БСП са получили сигнал, че е искан списък на хоспитализираните в 5-та МБАЛ в София, така че могат да се използват в нарушение на закона гласовете им.

В МВР до момента са постъпили 149 сигнала за купуване на гласове и 54 досъдебни производства. Сигнали за купуване на гласове има от Хасково, Лом и Пловдив. 186 души не са отбелязани с избирателния списък във Варна и са гласували два пъти. БСП има два сигнала за подготвяне на чували с бюлетини за фалшифициране на изборните резултати – във Враца и в Сливен. По думите на Червеняков, самият Симеон Сакскобургготски не е бил вписан в избирателния списък, но след това е бил включен.

Има случай на 444 лица, които са регистрирали на един адрес в София. Според Червеняков, е подозрително и че в секциите има цивилни със значки и служители на пожарната. "Ползва се Пожарна вместо Охранителна полиция при транспортирането на изборните резултати", подчерта той.

Сигналите за нарушения са основно за сгрешени бюлетини, купуване на гласове, контролиран вот, прекалено много застъпници, нередности около изборните книжа и др.

Кандидати и партии липсват в бюлетините по места

Изборът за кмет на Лакатник се провали, тъй като в бюлетината не е било изписано името на един от кандидатите. Председателят на общинската избирателна комисия в Своге не е разрешила на председателите и членовете на секционните комисии да проверят какви изборни книжа са получили в деня преди изборите. Затова едва в началото на изборния ден те установили, че бюлетината за избор на кмет на кметства е сгрешена - не е изписано името на един кандидат, а името на друг фигурира 2 пъти.

ЦИК взе решение да не се използват предварително раздадените бюлетини. Разпоредено е ОИК да утвърди образец на нова бюлетина, а дирекция ГРАО да представи нов избирателен списък. Хората, които не са могли да гласуват за кандидата, чието име не е вписано в бюлетината, трябва да изчакат да пристигнат новите бюлетини. Над 210 души от съседните махали вече са дали своя глас и трудно могат да бъдат уведомени за грешката, така че да гласуват отново. Около 1150 души имат право на глас в гара Лакатник.

Комисията ще се произнесе и по случай в Кубрат в бюлетината за общински съветници не е вписана една от регистрираните партии. Оказва се, че целия ден хората са гласували с бюлетина за общински съветници, в която липсва името на една от партиите. Нарушението става ясно късно през изборния ден. Засегнатата партията може да обжалва, но след втория тур на изборите.

Подобен гаф спря гласуването в хасковското село Динево. Бюлетината за избор на кмет била сгрешена като под един и същи номер фигурирали двама кандидати. Вече е започнало отпечатването на нови бюлетини. В село Тулово за часове беше затворена секционна избирателна комисия, заради сгрешен номер на кандидата за кмет на селото Стефан Стайков, печатат се нови бюлетини, грешно попълнените ще се признават.

Със сгрешени бюлетини гласуват и избирателите в с. Ресилово,община Сапарева баня. Въпреки това гласуването продължава, след като за това се е разпоредила Централната избирателна комисия, съобщиха от общинската избирателна комисия в Сапарева баня. В бюлетините номерът на един от независимите кандидати за кмет на селото е объркан и вместо този, изтеглен от Общинската избирателна комисия, срещу името на кандидата е отбелязано друго число. Името на кандидата обаче се вижда ясно на бюлетината, казаха от общинската избирателна комисия.

За да бъдат избегнати грешки, пояснение е поставено на информационните табла пред секциите, допълниха от общинската избирателна комисия в Сапарева баня.

Купуване на гласове и контролиран вот

В хасковската окръжна прокуратура е постъпил сигнал от кандидат за кмет на Любимец за съмнения за контролиран вот. В жалбата се твърди, че застъпници на друг кандидат са причаквали избирателите пред секцията и в специален списък са отбелязвали имената им. Дежурният прокурор е разпоредил проверка, която трябва да приключи до 13 часа, съобщи БНР.

Един мъж в Хасково е задържан в полицията по подозрение за купуване на гласове. Сигналът е получен на тел.112 в 9.30 часа. На място до избирателни секции в квартал "Орфей" е изпратена оперативна група, която е арестувала мъжа. Два сигнала за нарушения са постъпили в ОИК-Каварна за разлепени в близост до секцията агитационни материали.

Получен е и сигнал за раздаване на пари от автомобил, паркиран в близост до Спортна зала в Смолян. Образувано е досъдебно производство и случаят се разследва.

От щаба на една от партиите във Варна са подали жалба до Общинската избирателна комисия в община Дългопол и до Централната избирателна комисия заради съмнения за купуване на гласове. В една от секциите в общината представители на политическа сила, регистрирана за изборите, са отмятали гласувалите в предварително изготвени списъци на гласоподавателите.

Около 10 жалби са подадени в ОИК - Несебър. Те са свързани с това, че в рамките на 50 метра по закон няма право да има агитационни материали.

В столицата граждани сигнализират, че в избирателните списъци фигурират имената на техни починали роднини. В общинската избирателна комисия в Айтос е постъпила жалба за купуване на гласове чрез раздаване на ваучери за храна в ромската махала на града.

Избиратели от село Александрово, община Павел баня, са съобщили, че от секционната комисия са им давали попълнени и подпечатани бюлетини, сигналът е проверен от Общинската избирателна комисия.

Полицията извършва проверки по два сигнала за неправомерни действия в разградското село Стражец, където кандидати на една от политическите партии извозвали с автомобили избиратели до секциите. В Исперих, Кубрат и Лозница няма регистрирани сигнали за нарушения в изборния ден.

Щаб на политическа партия в Алфатар осъмна залят с оборска тор. Личните автомобили на трима от кандидатите на партията за кмет и общински съветници са с нарязани гуми. Върху колите със спрей са издраскани инициалите на друга партия. Потърпевшите определят случилото се като посегателство и коментират, че толкова голяма агресия не е наблюдавана на нито едни избори досега. От полицията на този етап не могат да кажат кои са извършителите на вандалския акт.

17 досъдебни производства за изборни нарушения са образувани в последните два дни. Нови десет досъдебни производства за изборни нарушения са образувани само в съботния ден, а в неделя още седем, съобщиха от МВР

Един човек е задържан в неделя сутринта в квартал Факултета в София, защото записвал в тетрадка кой как е гласувал.

За последния месец в оперативния щаб на МВР са получени 549 сигнала за изборни нарушения. 193 от тези сигнали са подадени на телефонните линии в МВР, а 49 от тях не са свързани с изборите. В изборния ден са подадени 43 сигнала. От Върховна касационна прокуратура обобщиха, че към момента се работи по над 200 сигнала за нарушаване на изборното законодателство.

Още по темата
Още от България

За или против машинното гласуване?