Все повече ученици засегнати от затлъстяване и очни болести

Все повече ученици засегнати от затлъстяване и очни болести

С всяка изминала година броят на децата със затлъстяване и с очни проблеми се увеличава, сочат резултатите от профилактичните прегледи на подрастващите от общопрактикуващите лекари. Това съобщиха във вторник от здравното министерство.

Маша Гавраилова, началник на отдел “Опазване и контрол на общественото здраве“ в министерството, съобщи, че миналата година 87.3% от първокласниците са били обхванати от профилактичните прегледи и те са показали, че 121 на 1000 деца са с отклонения в здравословното състояние. 28 на 1000 са със затлъстяване, като през 2008 година съотношението е било 21 на 1000. Данните за първокласниците сочат още, че 16 на 1000 са с очни болести, а с бронхиална астма са 12 на 1000 деца.

Подобна е и картината при седмокласниците. 80.7% от тях са били обхванати от профилактични прегледи, като при 146 на 1000 има отклонения в здравословното състояние. При близо 35 на 1000 ученици е регистрирано затлъстяване, като за сравнение през 2008 година седмокласниците с наднормено тегло са били 31 на 1000. С очни болести са 26 на 1000 ученици.

При десетокласниците отново затлъстяването и очните болести са най-разпространени. От обхванати 77.2% от учениците 117 на 1000 за със здравословни проблеми. Близо 25 на 1000 ученици са със затлъстяване, а с очни болести са 20 на 1000 десетокласници.

Гавраилова коментира, че за затлъстяването основна роля играе липсата на физическа активност. “Децата стоят много пред компютъра, местата за спорт и игра, особено в големите градове, са все по-малко“, посочи тя и допълни, че за борбата със затлъстяването не може да се разчита само на изискванията за здравословна храна в училищните лавки, които здравното министерство наложи миналата есен.

При по-малките деца от 10 месеца до 7 години водещи са заболяванията на сливиците и пневмониите. И при двете възрастови групи обаче на трето място е астмата.

Ден преди започването на учебната година от здравното министерство обявиха, че 114 училища ще я посрещнат в ремонт. Главният здравен инспектор Тенчо Тенев обаче обясни, че там имало дребни довършителни работи, които няма да застрашат здравето на децата. Можело да се наложи тоалетната на етажа да е затворена и да се ходи на други етажи или стаи, в които се подменя балатум, да не се използват. Броят на училищата в ремонт след първия учебен ден миналата година е бил 160. Няма да има обаче училища, които да не отворят врати на 15-ти септември заради лоши битови условия.

Само в столичното 55-о училище в кв. “Дървеница“ са затворени физкултурните салони, съблекалните и актовата зала заради лоши условия.

Най-много училища, които ще започнат с продължаващи ремонти новата учебна година има в Пазарджишка област - 29, в София – 21, Кърджали – 10.

Във Видин, Враца, Ловеч, Перник, Силистра, София област, Шумен и Търговище всички училища ще посрещнат новата учебна година със завършени ремонти и отговарящи на изискванията материална база.

На 10 директори са съставени актове за неспазени срокове за изпълнение на направените им предписания.

Споделяне

Още от България