Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Все повече вино се пие в заведенията у нас

3 коментара

Хората пият все повече вино и консумацията в ресторантите за последните 3 години се е покачила с 8%, казва председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в България Благой Рагин пред БТА.

От Асоциацията на сомелиерите потвърдиха, че у нас има тенденция за увеличаване на консумацията на белите вина, като в България и в световен мащаб най-силен е ръстът на розетата.

Българинът предпочита да пие евтино вино и това е голям проблем за българското винопроизводство, отбелязва Евгени Харамлийски, изпълнителен директор на частна браншова компания. Според него българите предпочитат вино от 2 лв. за два литра, а всички уважаващи се винопроизводители произвеждат вина, които струват от 5 лв. нагоре за литър. В момента 85% от продажбите са до 4 лв. за литър вино, казва Харамлийски.

Производители препоръчват да се пие вино от 5 - 6 лв. нагоре, защото много фирми предлагат добро качество на тази цена. Що се отнася до чужденците, предстои много работа, за да ги направим почитатели на българското вино, коментират производители.

Най-доброто при българското вино е съотношението качество - цена, това ни дава предимство и ни прави конкурентноспособни на световния пазар, смята Евгени Харамлийски. Той съобщи, че най-голям за България е руският пазар, но имаме пазари и в Западна Европа - Великобритания, Белгия, Швеция, както и САЩ и други страни.

Виненият туризъм има голямо бъдеще и огромен потенциал в България, смята Рагин. Според него това, което ни липсва, е държавна и европейска политика за предлагане и рекламиране.

От бранша уточниха, че има програма, която дава възможност България да рекламира продуктите си с целеви средства по европейски програми, но тя е основно за трети пазари, извън ЕС, какъвто е например Русия. Характерното за тази програма е, че една отделна компания не може да кандидатства самостоятелно, а само сдружение от компании. Лозаро-винарската камара направи два проекта, които бяха отхвърлени, а следващите два изобщо не видяха бял свят и никой не успя да се възползва от евросредствата за реклама, обясни Харамлийски.

Според Рагин добре виненият туризъм да върви в пакет с културния и селския туризъм, защото потенциалът им наистина е голям. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #3

    А колкото до Благой Рагин, той е толкова прост човек, че е чудно как пази равновесие с толкова малко мозък.

  2. Анонимен
    #2

    Вносните вина можете да намерите и на по-ниска цена и с по-добро качество. Но е още по-добре, да не се пие алкохол - това е моя съвет!

  3. Анонимен
    #1

    По принцип в българските заведения отбягвам да пия концентрати,защото са ментета и то долнопробни!Докато едно проверено в практиката вино,отворено пред мене,не води до главоцеп!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.