mediapool.bg Ти си това, което четеш
Националната комисия за борба с трафика на хора:

Все повече жени свидетелстват срещу каналджии и сводници

Кампания популяризира с анимационен филм опасностите от това престъпление
Борис Митов | 19:07 | 03 октомври 2011 | 5 коментара

Все повече жени, станали жертва на трафиканти на хора с цел сексуална експлоатация, свидетелстват в съда срещу каналджии и сводници. Това обяви в понеделник шефката на Националната комисия за борба с трафика на хора Антоанета Василева.

По думите ѝ през 2010 г. около 500 жени са подали сигнал до разследващите и след това са дали показания в съда, като за сравнение през 2009-та те не са били повече от 280. До април т. г. са регистрирани над 150 жертви на това престъпление.

Василева призна, че реалният брой на потърпевшите от трафик най-вероятно е в пъти по-голям, тъй като много от жертвите се страхуват да подадат жалба, а много от тях и в момента са държани в плен в различни европейски страни.

Според данните на комисията най-честите дестинации за "износ" на жени с цел сексуална и трудова експлоатация освен Великобритания са Германия, Австрия, Гърция, Кипър, Холандия, а отскоро и Швеция.

Все повече намаляват случаите, в които жертвите на каналджии са трафикирани насилствено в чужбина. Престъпниците вече масово се ориентират към измами и обещават на момичетата добре заплатена работа или образование.

"Те предлагат перспективи, особено на деца, които са имали проблемна семейна среда", уточни още Василева.

Тя представи в понеделник в британското посолство в София анимационния филм "Две малки момичета", в който авторката Рут Бени е преплела различни реални истории на пострадали от трафик албански момичета, за да популяризира сред учениците опасността от това престъпление.

Самата Бени коментира по време на представянето, че е решила да участва в тази кампания, тъй като се е убедила в ползата от подобни образователни филмчета, след като станала автор на друга лента, поръчана от правителството на Ямайка, с идеята да се ограничи броят на младите жени, склонявани да пренасят наркотици до Англия.

По думите на режисьорката преди разпространяването на филма "Ева отива в чужбина" всекидневно на британските летища били задържани по 10-12 жени от Ямайка, които пренасяли в тялото си дрога. След това тази цифра била сведена почти до нула.

От комисията обявиха още, че филмът "Две малки момичета" ще се разпространява безвъзмездно от всички по големи телевизии у нас, като кампанията е част от отбелязването на Европейския ден за борба с трафика на хора 18 октомври.

Още от България