Всеки четвърти българин се интересува от работата на бившата ДС

Половината от симпатизантите на БСП одобряват изучаването на комунизма в училище

Всеки четвърти българин се интересува от работата на бившата ДС

Близо една четвърт от българите (24%) се интересува от работата на Комисията по досиетата и изследванията на документите на Държавна сигурност. Това показват данните от национално представително изследване на общественото мнение, проведено от "Екзакта груп". То беше представено от социолога Лидия Йорданова на конференция "Документите на комунистическите тайни служби - реалност, образование и памет" в София.

Проучването показва, че за периода на работа на Комисията по досиетата процентът на хората, които се интересуват от досиетата расте. Интерес проявяват хора с различни политически пристрастия. Темата е най-интересна за мъже над 50 години, високо образовани, живеещи в градовете, предимно в София, сочи още изследването. 

Въпреки че дебатът трябва ли Комисията по досиетата да продължи да работи или да се закрие периодично се повдига в обществото, нагласите са за продължаване на нейната работа. Така смятат близо половината (49%) от анкетираните. На противното мнение са близо една четвърт (23%), каза Лидия Йорданова.

Любопитен е политическият профил на анкетираните. Според проучването симпатизанти на партии от целия политически спектър подкрепят работата на Комисията по досиетата. По-голям е процентът на подкрепящите спрямо неподкрепящите дори сред поддръжниците на БСП. Сред левите 41 на сто са "за" продължаване на работата на Комисията по досиетата срещу 36% против.

Повече от половината българи (56%) са на мнение, че резултатите от работата на Комисията по досиетата трябва да са публични и делът им расте в годините, отчете още Йорданова.

Още по-висок е процентът (61%) на убедените, че лицата, участващи в избори или заемащи длъжности в институциите на страната и занимаващи се с публична работа трябва да бъдат проверявани за съпричастност към тоталитарните служби на комунистическия режим.

Дори сред симпатизантите на БСП и левите партии само 16 на сто заявяват, че тези проверки на публични личности за досие в бившите тайни служби на комунистическия режим са ненужни. Над една трета (36%) от тази социална група обаче подкрепят работата на Комисията по досиетата и отразяването ѝ, става ясно още от изследването.

Сред хората, които смятат, че има нужда от промени в Закона за досиетата над една четвърт са на мнение, че трябва да се разшири обхватът на проверките.

Повече от половината (59%) от анкетираните са на мнение, че комунистическият режим трябва да се изучава в училище. Това е заложено в програмата по история за 10 клас от следващата учебна година. Против са малко над една пета (22%), предимно хора над 60-годишна възраст, които живеят на село.

Половината от симпатизантите на БСП одобряват влизането на комунизма в учебниците по история, а над една трета (35%) са против.

По време на конференцията на Комисията по досиетата председателят ѝ Евтим Костадинов, който на времето беше издигнат от квотата на БСП, раздаде награди на хора, помагали на комисията от създаването ѝ през 2007 г. досега.

Председателят на парламентарната комисия по вътрешни работи Цветан Цветанов беше отличен за това, че докато е бил вътрешен министър е задвижил процеса на предаване на архивите на тоталитарните служби на Комисията по досиетата ѝ. Цветанов похвали за свършеното заместника си по това време Веселин Вучков.

Грамоти получиха и депутатите от десницата Мартин Димитров и Петър Славов. Двамата,  заедно с колегата си Методи Андреев, председател на едно от старите издания на Комисия по досиетата, което бе закрито с идването на власт на правителството на НДСВ и ДПС, направиха ключови промени в закона за досиетата. С тях се разшири обхватът на проверките за агентурно минало.

Отличени бяха още преподаватели, журналисти и изследователи.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?