Всеки четвърти кандидат-шофьор ще бъде изпитван с таблет

Ивайло Московски, Сн: БГНЕС

От 1 март 2013 г. не по-малко от 25% от кандидат-шофьорите ще решават листовки от теоретичния изпит с таблет, съобщиха от транспортното министерство в понеделник. Това е третият етап на реформата за въвеждането на електронни устройства при тестовете за шофьорска книжка.

В края на 2011 г. приключи вторият етап с въвеждането на система за проверка на листовките с компютър с интернет, скенер и баркод четец. През 2010 г. беше реализиран първият етап от процеса с монтирането на камери в помещенията, където се провеждат теоретичните изпити и осигуряване на мобилни камери, за контрол на практическите изпити.

“Електронното провеждане на изпитите е поредната стъпка на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в борбата с корупционните практики и подобряването на безопасността по пътищата, в резултат на което с 50% бяха намалени смъртните случаи от катастрофи”, каза министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски по време на представянето на новата система за провеждане на изпитите с таблети.

Системата е част от цялостната политика на министерството за въвеждане на електронни услуги, приоритетно в сферите от голям обществен интерес, посочи Московски.

Учебните центрове могат да използват разработената система на сайта https://avtoizpit.com за подготовката на кандидатите за водачи на моторни превозни средства. Съдържанието на електронните тестове е идентично с тестовете на хартиен носител.

От 1 януари 2016 г. всички кандидати ще полагат теоретични изпити с електронни тестове и хартиеният вариант ще отпадне. Такава е практиката в Европа, като в някои държави това е постигнато доста по-бавно - в рамките на 5-10 години, посочи Московски.

Автошколите няма да закупуват устройствата за изпитите. Не се предвижда и промяна в цената на изпита и няма да има промяна в таксите, заплащани от кандидатите. В заплащаната цена са включени и консумативите, били те хартиени или електронни листовки на таблети, каза министърът в оставка.

Цялата система за провеждане на електронен изпит с таблети се предоставя от фирмата, която доставя консумативите и осигурява електронната им проверка. Целта е електронната система постепенно да замени хартиената без това да окаже отражение върху цената на изпитите.

Сигурността на данните се осигурява чрез високо ниво на криптиране и предаване на данните през защитени протоколи по мобилната мрежа.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?