Всеки четвърти младеж у нас е без работа

Всеки четвърти младеж на възраст между 15 и 24 години не може да си намери работа в България, съобщи еврокомисарят по заетостта Ласло Андор на лекция пред студенти в Университета за национално и световно стопанство.

Близо една четвърт от младите хора у нас (22%) не учат и не са заети в програми за квалификация и преквалификация, посочи Андор, цитирайки проучване на Еврокомисията.

 

Според него решението на проблема е държавите в Европейския съюз да инвестират в обучение на младежите, като за целта използват средствата от Европейския социален фонд.

 

Застаряването на населението е един от основните демографски проблеми на всички държави-членки на ЕС, посочи еврокомисарят. Прогнозите са над една пета от населението в Европа да е на възраст над 60 години през 2020 г.

 

За изминалото десетилетие във всички страни от ЕС има спад в раждаемостта, а броят на 30-годишните е намалял значително от 2007 г. насам, отчете Ласло Андор. Той отбеляза, че населението на България се очаква да намалее с 10% до 2030 г.

 

Ако не се предприемат мерки, проблемът със застаряването на населението ще расте и в бъдеще, като до 2060 г. България ще бъде с най-възрастно население в ЕС, каза Андор.

 

Създаването на условия младите хора да не напускат родината си, като получат равни възможности за трудова реализация е възможност за обръщане на негативната тенденция. За целта са необходими капитали за насърчаване на частната инициатива, инвестиции в областта на образованието, професионалното обучение и пазара на труда, каза Ласло Андор.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?