Всеки четвърти руснак смята тандема Путин-Медведев за неефективен

Всеки четвърти руснак смята тандема Путин-Медведев за неефективен

Близо една четвърт (23 на сто) от руснаците смятат, че тандемът от президента Дмитрий Медведев и министър-председателя Владимир Путин управлява страната неефективно. Това показва допитване, проведено от руския Център за изучаване на общественото мнение през юни 2009 г. в 42 региона на страната.

Според 64 на сто от анкетираните управлението на Путин и Медведев е ефективно. Около 42% от руснаците смятат, че властта в Русия принадлежи или на премиера или на президента. Гласовете в тяхна полза са разделени поравно – по 21% от запитаните смятат, че Медведев и Путин са "истинският управник на страната".

Второто място заемат олигарсите – 17 на сто смятат, че те са стопани на Русия. Шест процента мислят, че правителството е реалната власт, а по 5% сочат чиновниците и бандитите за истински управници. Четири процента предполагат, че партията "Единна Русия" управлява, а 2 на сто мислят, че властта принадлежи на народа.

25 процента от руснаците са заявили, че нямат понятие кой в Русия е истинският управляващ.

На въпроса "кой е най-влиятелният руски политик" анкетираните са отговорили по-единодушно: 69 процента смятат Путин за "най-влиятелен". Медведев е спечелил гласовете едва на 21 % от допитаните. Други 21 % не могат да отговорят на този въпрос. Между 1 и 3 процента от руснаците са посочили за "най-влиятелни" политици като Генадий Зюганов и Владимир Жириновски.

Интересното е, че 48 на сто от отговорилите смятат Путин и Медведев за равноправни партньори, 35% предполагат, че Путин е водещата фигура в тандема, а според пет процента Медведев е лидерът. Според 3 % премиерът и президентът все още се борят за лидерството.

Споделяне

Още от Свят