Всеки четвърти у нас дава рушвети

Всеки четвърти у нас дава рушвети

Всеки четвърти българин през последната година е дал подкуп, за да може да получи дадена услуга, а всеки втори е готов да участва в корупционни практики. Това показва проучване на Центъра за изследване на демокрацията и Витоша рисърч, представено в понеделник. Изводът е, че равнището на корупция сред активното населeние остава неприемливо високо.

Към октомври тази година се наблюдава спад в корупционния натиск от страна на администрацията върху населението и бизнеса. Въпреки това равнището на подкупност остава относително стабилно за последните три години.

Гражданите и бизнесът смятат, че корупцията в страната намалява. При бизнеса тези нагласи са най-силни за последните десет години и са съчетани с понижаването на неговата податливост към корупция. "Едва" 15-20 от бизнеса е замесен в корупция.

Изследването показва, че корупцията е навлязла достатъчно дълбоко в обществото, за да се приема като нещо нормално. Този факт допълнително затруднява противодействието ѝ.

Срещу политическата корупция може да се действа ефективно само с политически мерки, които са основани на работещи механизми за вътрешен и външен политически морал, политическа воля за разкъсване на олигархично-корупционните обръчи от фирми и отвоюване на държавата от криминалните мрежи.

Отчита се политическа воля за справяне с корупцията, но тя не може да се изразява само с декларации и нова законодателство. Необходими са механизми за прилагане на обявените мерки и новото законодателство. Тази констатация може да се подкрепи от показното осветяване на мръсните практики на тройната коалиция и предаването на някои от министрите ѝ на прокурор. Резултатите от тази "воля" на управляващите обаче все още не са налице.

Авторите на доклада посочват липсата на реални санкции и правителствена система, която да показва и анализира проблемите.

В последния си доклад от февруари т. г., Центърът за изследване на демокрацията посочи, че основното предизвикателство пред антикорупционната политика на България през тази и следващата години е практическата безнаказаност на корупцията и организираната престъпност във високите етажи на властта.

Прогнозира се, че 2010 г. ще бъде ключова за антикорупционната политика в страната. Европейската комисия ще продължи да наблюдава напредъка на България в борбата с корупцията и организираната престъпност като в техническия доклад през февруари се очаква да се отбележи напредъкът. Докладът от мониторинга през юни ще търси реални резултати - влезли в сила присъди, повдигнати обвинения, прилагане на законите (например, за конфликт на интереси) и др.

Споделяне

Още от България