Всеки четвърти ученик има родител гурбетчия

Всеки четвърти ученик има родител гурбетчия

Общо 115 000 са учениците между 5-и и 11-и клас, които имат поне един родител, работещ в чужбина. Това показват данни от проучване на “РискМонитор”, проведено по поръчка на УНИЦЕФ. Това са 26% от децата в тази възрастова група.

“Тревожното е, че те са оставени без родителски надзор и имат по-нисък успех в училище, по-често повтарят класове, пият и пушат повече“, обяснява социоложката Петя Кабакчиева пред “Монитор“.

Близо 40% от тези деца са посещавали Детска педагогическа стая и боледуват повече от останалите.

Проблемът при тези ученици е, че попечителството върху тях не е уредено и на практика те са лишени от основни права, свързани със защитата на здравето им и реакции при противообществени прояви.

Чести са случаите, когато децата заминават при родителите си преди завършването на учебната година и се връщат след началото на следващата. Въпреки това обаче те остават ученици на съответното школо по документи, защото заради делегираните бюджети, училищата са заинтересовани от задържането на децата.

При по-големите ученици дългите отсъствия от училище не се свързват непременно с миграцията на родителите, а с тяхното лично заминаване на гурбет.

Така например гимназисти от Шумен и Благоевград заминавали за по два месеца през зимата да секат елхи в горските стопанства на Испания, Италия и Белгия. Други пък напускат преди края на втория срок и се връщат след началото на следващата година, като работят през лятото в сферата на общественото хранене в Италия или пък на земеделието в Гърция.

По тази схема при краткосрочна миграция децата надхвърлят официално разрешения брой отсъствия по уважителни причини. От една страна училищните ръководства не отразяват тези отсъствията заради делегираните бюджети, които им осигуряват средства за брой записани ученици.

От друга страна обаче учителите и просветните инспектори толерират ученическия гурбет, заради самото дете, защото веднъж изключено от системата, нараства рискът то изобщо да не завърши средно образование.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?