Всеки четвърти ученик у нас е пробвал наркотици

Всеки четвърти ученик у нас е пробвал наркотици

Всеки четвърти младеж на 16 години в България е пробвал поне веднъж наркотици, което поставя страната ни сред европейските държави, където учениците често посягат към дрогата. Това сочат резултатите от Европейски училищен изследователски проект за алкохол и наркотици, които бяха представени у нас в сряда.

Средно 7 на сто от учениците в Европа и 12 на сто от българските ученици са употребявали канабис поне веднъж през последните 30 дни. Всеки трети твърди, че канабисът е леснодостъпен. Усещането за достъпността на други наркотици е сравнително ниско.

В повечето страни, участващи в изследването, 4 на сто от учениците съобщават, че поне веднъж в живота си са опитвали нови психоактивни вещества, а 3 на сто са заявили, че са ги използвали поне веднъж през последната година, като за България този процент е 6 на сто.

Наблюдава се спад в употребата на алкохол и цигари, но епизодичното ексесивно пиене - пет и повече питиета едно след друго при един случай продължава да е сериозен проблем, каза Анина Чилова, водещ изследовател по проекта. Всеки трети ученик съобщава за ексесивно епизодично пиене през последния месец. В България пет и повече питиета при един случай поне веднъж в последния месец са пили 46 на сто от младежите.

България е сред малкото страни, в които момичетата пушат повече от момчетата. Въпреки строгите правила, свързани с тютюневите изделия в повечето страни, в Европа над 60 на сто от подрастващите продължават да посочват сравнително лесен достъп до тях. Страната ни е на първо място сред 35 европейски държави по тютюнопушене сред 16-годишните.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?