Всеки ден 3700 души у нас остават без работа

Над 86 500 са се регистрирали като безработни през последния месец

Опашки се извиваха пред бюрата по труда в началото на април. Снимка: Архив

Над 86 500 души са се регистрирали като безработни от началото на извънредното положение у нас - 13 март, до 14 април, сочат предварителни данни на Агенцията по заетостта, цитирани от БНР.

Средно на ден в бюрата по труда се регистрират по малко над 3 700 души.

От 13 март до 14 април със съдействието на бюрата по труда са започнали работа близо 14 000 души. Данните сочат, че близо 40% от съкратените са от туризма, хотелиерството и ресторантьорството. Следват освободените от търговията и преработващата промишленост.

Главният експерт на пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова коментира, че вече се усеща влиянието на схемата 60/40, чрез която правителството дотира 60% от заплатата и осигуровките на работниците с цел запазване на заетостта. 

"Вече виждаме, че пикът на регистрираните безработни, който го имаше в началото на месец април, го няма. Когато имахме дни с регистрирани безработни от порядъка на 7-8 хиляди на ден, първите компенсации за мярката 60/40 ще бъдат получени от 68 работодатели за 1 065 лица, и това е само за трите дни, откакто беше влязло в сила постановлението", каза Тодорова пред БНР. Както Mediapool писа, според списъка на първите фирми, които ще получат компенсации, най-големи суми ще вземат турският инвеститор "Шишеджам" и луксозни хотели по морето между Равда и Несебър.

Що се отнася до започналите работа, повечето от тях са в търговията - касиери и продавачи в хранителни магазини, производството на храни и напитки, текстил, шивашка промишленост, строителство, аграрния сектор, посочва БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес