Всеки ден МВР вади 904 разпечатки на телефонeн и Интернет трафик

Триста и тридесет хиляди разпечатки от трафика на мобилните и Интернет операторите е направило Министерството на вътрешните работи само за миналата година. Следени са около 40 000 човека. Такива данни е съобщил в четвъртък министърът на вътрешните работи Михаил Миков пред ресорната парламентарната комисия, съобщи след заседанието опозиционният депутат Атанас Атанасов (ДСБ), а цифрите потвърди шефът на комисията Минчо Спасов (НДСВ).

Простата сметка показва, че на ден МВР вади по 904 разпечатки.

На излизане от закритото за журналисти заседание министърът заяви, че тези данни не бива да бъдат предмет на коментар в медиите. "Не знам кой ви е казал такова нещо. Който твърди, той доказва. Аз такова нещо не съм казал и няма да кажа", заяви Миков и побърза да си тръгне. Преди това обаче отбеляза, че пасивният достъп на МВР до трафични данни вече е прекратен.

В комисията той е обяснил стряскащата бройка на разпечатките с това, че "оперативно интересните лица" ползват по няколко мобилни телефона.

Според Атанас Атанасов проследяването на телефонни разговори от страна на МВР е правено без разрешението на съдебната власт. Депутатът се позова на конституцията, според която "има тайна на съобщенията и кореспонденцията в България”. За да се наруши тази тайна трябва да има съдебно решение.

Атанасов настоя МВР да работи по установения от Наказателно - процесуалния кодекс ред.

Минчо Спасов посочи, че по-голямата част от разпечатките са правени без съдебно разрешение. На въпрос дали това означава, че МВР е нарушавало НПК, Спасов отговори: “Приемам, че досега е имало неяснота в закона”.

Той споделя и мнението, че при това положение почти никой не би могъл да гарантира, че не се е злоупотребявало с получените данни за контактите на тези около 40 000 души.

Спасов смята, че въпросът дали бройката на разпечатките е нормална е риторичен.

По думите му отскоро съдилищата са започнали по селективно да гледат на исканията за издаване на специални разузнавателни средства и все повече са отказите, които са постановени, което "е добър знак".

С 330 000 разпечатки на 40 000 души практически се следи всяка крачка на икономическия и политическия елит в страната, коментираха депутати от комисията.

Трябва да се отбележи, че никой от комисията не е попитал Миков каква част от тези разпечатки са влезнали в съда и довели ли са до осъдителни присъди.

Социалистката Татяна Дончева, от чийто телефон също бяха правени разпечатки без основание, опита да замаже ситуацията. Тя заяви, че има конституционен текст, в който е записано, че кореспонденцията е тайна, но не е ясно кое е кореспонденция - фактът, че някой е написал писмо на друг човек или това какво пише в писмото. Тя смята, че конституционната разпоредба не съдържа забрана да се събират разпечатки без санкция на съда.

Опит за тотално следене в Интернет

Докато вътрешната комисия са занимаваше с разпечатките, тази по транспорт и съобщения гласува поправка в наскоро приетия закон за електронните съобщения, която да позволява на МВР и ДАНС безконтролно следене в глобалната мрежа. Това стана с гласовете на БСП и ДПС. Председателят на комисията Йордан Мирчев (НДСВ) бойкотира гласуването.

След като парламентът отхвърли тази възможност, МВР вдигна страхотна врява, а Миков заяви, че ръцете на "службите са отрязани" и заплаши да сезира президента. Самият Първанов пусна закона, но с особено мнение и препоръча ревизия в исканата от Миков посока.

Минчо Спасов и Йордан Минчев обаче заявиха, че гласуването е несъстоятелно и законовата промяна противоречи на евродиректива. Според правилника на Народното събрание промени във вече обнародвани закони могат да се правят шест месеца след влизането им в сила и следователно, в следващата парламентарна сесия, уточни Спасов.

Вътрешната комисия не е съгласна с мнението на МВР, че е блокирана работата му. Тези изказвания противоречат на текстове от НПК, каза още Минчо Спасов. По думите му законът за електронните съобщения е граждански закон и в структурата му не могат да бъдат залагани текстове, които са записани в НПК.

В крайна сметка пленарната зала ще има думата за тоталното следене в Интернет, но поправките могат да минат с гласовете на БСП и ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България