Всеки ден трима българи се самоубиват - повече, отколкото загиват по пътищата

727 самоубийства и 2411 опита за самоубийства са били регистрирани в България само през миналата година, съобщи в петък пред медии д-р Лиляна Цонева – Пенчева, ръководител на Националната програма по профилактика на самоубийствата в страната.

Ежедневно се извършват 7 опита за самоубийства, като 3 от тях завършват със смърт. Двата от всеки трима самоубийци са в детско-юношеска възраст, една трета пък са болни или пенсионери.

Смъртността от самоубийства през 2005 г. превишава дори данните за загиналите от пътно-транспортни злополуки, като самоубилите са средно 12,7 на сто хиляди жители срещу 11,9 на сто хиляди, загинали от пътни катастрофи.

Сред хората, направили опит за самоубийство през 2005 г., най-висок е процентът на безработните - 27,5%. На второ място са учещите - 25,2%. В момента на акта на самоубийство половината от посегналите на живота си са били в икономически активна възраст.

Опитите за самоубийства са 10-20 пъти повече, но не са били регистрирани, каза д-р Любомир Живков - управител на софийския областен психодиспансер.

Много е висока честотата на самоубилите се, които са болни от шизофрения, обясни д-р Петър Маринов - председател на Българската психиатрична асоциация. Болните от шизофрения в България са близо 75 хиляди души, допълни той.

Всяка година около 1 милион души се самоубиват в световен мащаб. През 2000-та година на всеки 40 секунди в света се е самоубивал един човек, а на всеки 3 секунди е правен опит за самоубийство, често последван от продължителна или постоянна инвалидност.

Поради световната тенденция за нарастване на самоубийствата, общо за света през 2020 г. около 1,5 млн. души ще прекратят сами живота си. За целия свят самоубийството е третата причина за смърт във възрастта 15-44 години.

Според данни на Световната здравна организация и Световната федерация за психично здраве 90 от самоубийствата са свързани с психични разстройства, включително употреба на психоактивни вещества - алкохол, наркотици и други.

Заболяванията, които се свързват най-често със самоубийствата, са депресивно разстройство, депресия след раждане, биполярно афективно разстройство, шизофрения, анорексия и булимия, злоупотреба с психоактивни вещества, включително алкохол.

При децата и младежите значими фактори са физическа или емоционална загуба на близък човек, развод на родители, самоубийство на близък човек.

При хората над 65-годишна възраст значими фактори са загуба на близки хора, инвалидност или хронична болка.

Споделяне

Още от България