Всеки десети таксиметров апарат е в нарушение

Всеки десети таксиметров апарат е в нарушение

Проверки на таксиметровите апарати през миналата година са показали, че всеки десети от тях е в нарушение, но повечето от неуредиците са административни. Това стана ясно от думите на временния шеф на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Валтер Василев по време на конференция, посветена на измерванията в транспорта.

"През изминалата година ДАМТН е извършила 347 проверки на лица, които използват таксиметрови апарати при осъществяваните от тях услуги“, каза Василев. Част от проверките са били самостоятелни на агенцията, а друг дял – съвместно с автомобилната администрация и други институции,

По време на инспекциите са открити 37 апарата без знак, че са проверени и отчитат изрядно, което е задължително условие таксито да получи право да работи. В резултат на проверките са съставени 35 протокола за задължителни предписания и 32 акта за установяване на административни нарушения.

Установен е и 1 апарат, който е бил технически неизправен, а в един автомобил е намерено и допълнително устройство, което манипулира данните – т.нар. "помпа“.

Проверките на такситата обикновено се правят по метода на тайния клиент – инспектор, който предварително е засякъл разстоянието до поръчаната дестинация.

Много е важно гражданите да подават сигнали към компетентните институции, когато имат съмнения дали изминатото разстояние и общата платена сума отговарят на обявените тарифи, обясняват от ведомството.

През 2016 г. то е извършило и 160 проверки на регистрирани сервизи за тахографи, на пътя са засечени двама шофьори с допълнителни монтажни табели върху тахографите. Това е грубо нарушение и предпоставка за възникване на пътно-транспортни инциденти, посочват от метрологичната агенция.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?