Всеки десети затворник е наркозависим

Десет на сто или 1342 от лишените от свобода в България са наркозависими, обяви в понеделник шефът на затворите Петър Василев. Той участва в международна конференция за предоставяне на здравни услуги за лишени от свобода. По думите му новият затвор, който ще се строй край Варна, ще бъде за 1000 души и ще е разположен върху 85–100 дка.

Най-голяма концентрация на зависими има в затворите в Бургас, Варна, София

и Стара Загора. Наблюдава се тенденция на повишаване на наркозависимите в местата за лишаване от свобода. През 2003 година те са били 565, а две години по-късно - 1071.

В този период управляващите криминализираха еднократната доза. Така вместо държавата да осигури адекватно лечение на наркоманите, тя тикна зад решетките хора заради собствената им доза.

Основно затворниците използват хероин, канабис и кокаин. Една шеста от всички зависими приемат наркотиците инжекционно. Нарасналата употреба на  психотропни вещества трябва да повиши терапевтичните услуги в затворите, посочи Василев.

Проблемът със затворите у нас е много тежък, килиите са претъпкани, цялостната база е от 30-те години на миналия век, а условията са далеч от евростандартите. На този фон преди няколко месеца бе отхвърлен проектозаконът за амнистията, разработен от правосъдното ведомство, с който обитателите на килиите поне щяха да се поразредят.  

Ако проектът за нов затвор се реализира, той ще бъде построен на около 20-25 км. от центъра на морската ни столица. Според Василев, България има належаща нужда от нови затвори, но нито един министър не желае да остане в историята, като построил такъв.

Русе, Силистра, Разград и Кърджали също има нужда от изграждане на затвори, добави Василев. Според него в момента е абсолютно невъзможно изграждането на напълно частен затвор у нас.

Издръжката на един затворник струва на данъкоплатците от 200 до 1000 лв. месечно. В момента в местата за лишаване от свобода има 11 300 затворници, 300 от които са жени.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?