Всеки месец ръководството на Агенцията за приватизация си одобрява 1500 лв. над заплатата

Ведомството моли Дянков за пари – отпуснали им само 2.5 млн. за цялата 2012 г.

Емил Караниколов

Членовете на Изпълнителния и Надзорния съвет на Агенция за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) – общо 10 души, са си гласували 274 162 лв. допълнително материално стимулиране (ДМС) за периода юни 2010 – декември 2011 г. Това означава, че бонусът над заплатата е средно 1442 лв. за всеки от членовете на ръководството от времето, когато агенцията бе оглавена от Емил Караниколов до края на миналата година. Това става ясно от справка, предоставена на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация.

От документите се разбира още, че правилата и условията за ДМС в агенцията са така разписани, че членовете на надзора и изпълнителния съвет сами си определят допълнителните възнаграждения със съответни решения всеки месец. Изпълнителният съвет има трима членове – изпълнителният директор Емил Караниколов и заместниците му Митко Симеонов и Стефка Граматикова. Надзорният съвет се състои от 7 членове, излъчени от парламентарно представените партии и одобрени от Народното събрание. Интересно е, че председателят на Надзорния съвет Юлия Ненкова е и зам.-кмет на София и дългогодишен шеф на Емил Караниколов - от 2006 до 2010 г. той е неин сътрудник в Столична община.

При определяне на ДМС за служителите на АПСК има критерии като “намиране на нестандартни решения на трудни проблеми”, “активно участие по изпълнение на задачите”, “ползване на чужди езици в работата”, “внедряване елементите на електронното управление” и др.

ДМС-тата в агенцията – на ръководството и служителите са над 1.328 млн. лева за периода юни 2010 – декември 2011 г.. Само за второто полугодие на 2010 г. бонусите в агенцията са 538 710 лева, при положение, че АПСК не е реализирала нито една сделка за този период.

През 2011 г. за ДМС са дадени 789 998 лева (166 440 лв. за ръководството), а приходите от приватизация са 326 189 000 лева. В АПСК работят 105 души.

През 2011 г. бе финализирана първата голяма приватизационна сделка от години – за продажбата на “Булгартабак” (100.1 млн. евро). Освен това бе продаден държавният дял на електроразпределителното дружество с мажоритарен собственик ЕВН (93 млн. лева), в частни ръце премина и държавното “Промишлено строителство – Холдинг”(12.01 млн. лв.).

Приходите от приватизация, реализирани от АПСК и внесени в държавния бюджет за 2011 г., са в размер на 326.189 млн. лева. Разходите, обезпечаващи процеса, в това число плащания по консултантски договори и други външни услуги, са в размер на 6.787 млн. лева. АПСК е разходвала 96.8% от сумата, заложена в държавния бюджет за обезпечаване на дейностите по приватизация. При съпоставяне на получените резултати с използвания ресурс е видно, че за 1 лв. разход са получени 48 000 лв. приходи само в парични средства. Считаме, че горният показател за ефективност доказва, че в АПСК не са правени незаконосъобразно и нецелесъобразно използвани финансови ресурси”, се посочва в справката на агенцията до Mediapool. За раздадените над 538 000 бонуси за последните 7 месеца на 2010 г., когато не са реализирани парични приходи, обаче няма обяснение.

Недостиг от 7 млн. лева в бюджета на агенцията за 2012

През март тази година Агенцията за приватизация алармира, че отпуснатите ѝ от правителството 2.5 млн. лева няма да ѝ стигнат и ще има реален проблем за дейността ѝ. При подготовката на бюджета за 2012 г. агенцията първоначално обявила, че очаква приходи от продажба на държавни предприятия и акции в размер на 124 млн. лева.

Впоследствие стана ясно, че агенцията трябва да задвижи продажбата на БДЖ Товарни превози, на АДИС, “Аудиовидео Орфей”, “Военно издателство” и т.н. Отделно през тази година трябва да се финализират сделките за “Техноекспортстрой”, за акциите на държавата в ЕРП-тата, високото тяло на ИПК "Родина" и т.н. Ръководството изчислило, че за заплащане на посредници по приватизационните сделки, за консултантски услуги, за изготвяне на приватизационни оценки, правни анализи и т.н. ще и трябват 9.4 млн. лева. За сравнение, възнаграждението на “Ситигруп” за работата ѝ като консултант по продажбата на “Булгартабак” е 1.1 млн. евро.

От писмо на Емил Караниколов до правителството става ясно, че към 16 януари агенцията е разполагала с 840 хил. лева, а целият ѝ бюджет ще бъде изразходван към края на април. Очаква се решение на правителството за отпускане на допълнителни средства за АПСК.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?