Всеки пети българин купува коледни подаръци в последния момент

Всеки втори е готов да вземе кредит, за да зарадва близките си за празниците

Всеки пети българин купува коледни подаръци в последния момент

Българите отлагат купуването на коледни подаръци за последния момент и правят това непосредствено преди празника и дори в самия ден на Коледа. Декември е традиционно месецът за пазаруването в Централна и Източна Европа, като две трети от чехите (63%), словаците (64%), поляците (66%) и българите (64%) пазаруват коледни подаръци в този период.

Българите обаче са "шампиони" в това да отлагат до последния ден – всеки пети (19,3%) купува подаръци в самия ден на Коледа. За сравнение, в Чехия това правят едва 5%, или един на всеки 20 души.

Това показва проучване на “Профи Кредит” направено сред 2500 души в Чехия, Полша, България и Словакия - страните, в които оперира компанията.

В България се наблюдава още едно интересно явление без аналог по популярност – 16% от запитаните купуват коледни подаръци след Коледа, по време на намаленията. Същевременно, едва 3% са сънародниците ни, които извършват покупките преди декември.

Електроника и играчки

Електроника и играчки са най-предпочитаните подаръци в Чехия. Над половината от чехите (52%), както и поляците (51%) подаряват именно такива вещи. Словаците са фенове главно на играчките – една четвърт ги поставят на първо място, докато само 10% от запитаните подаряват електроника.

Най-големи любители на играчките без съмнение обаче са българите – почти половината от тях (42%) прекарват времето за пазаруване по Коледа в детските магазини. Обяснението за това може би е фактът, че българинът не пропуска да зарадва най-вече децата с коледни подаръци.

Пари и ваучери

Пари и ваучери също показват тенденция да се превърнат в коледен хит – през 2012 г. 32% от чехите ще сложат такива подаръци под коледното дърво. За България този процент е значително по-нисък – 15%, като предпочитание пред ваучерите се отдава на парите в брой.

Словаците предпочитат класически подаръци, като 92% от тях ще ги опаковат лично. Подобна е и ситуацията в Полша (82%) и България (85%).

Коледа на кредит

Докато едва 6% от запитаните в България отговарят, че са вземали през предишни години кредит, за да купят коледни подаръци, тази година готовност за това заявява почти всеки втори (42.6% от анкетираните). От тях близо половината биха изтеглили сума между 160 лв. и 400 лв. 33% от хората пък биха взели до 160 лв.

"Освен с недостига на средства, това може да се обясни и с желанието на българите да не пропуснат да зарадват по празниците най-близките си хора. От една страна, за пазаруването на коледни подаръци очевидно могат да се заделят все по-малко средства. А от друга – бързите заеми, които се припознават като удачен вариант за покриване на спешни нужди от пари, се използват все повече и в случаи като този. Основното, което клиентите оценяват в такъв момент, е че финансирането е достъпно бързо, а процедурата за кандидатстване и одобрение е значително опростена", коментира Здравко Райчев, управител и директор "Събиране на вземания" в “Профи Кредит България”.

Според данните от проучването половината от запитаните (52.6%) заявяват, че харчат за коледни подаръци между 40 и 160 лв. Същевременно, всеки трети (34.7%) вади от джоба си по-малко от 40 лв. Всеки десети твърди, че дава между 160 и 400 лв. за подаръци.

"Покрай еуфорията с коледното пазаруване, хората могат да изпаднат в кредитен капан, затова винаги е полезно всеки да си определи "таван" на харчовете, който да не превишава", предупреждават още експертите от “Профи Кредит”.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?