Всеки пети мъж счита за нормално да удря жена си

Всеки пети мъж счита за нормално да удря жена си

Българското общество е особено толерантно към проституцията. Това сочат данни от проучване за пазара на сексуални услуги в България и превенция на трафика на жени, представено пред журналисти в сряда.

Изследването е извършено през юни 2006 година от MDMB по поръчка на Българския център за джендър изледвания. Анкетьорите са направели редица интервюта с мъже на възраст между 20 и 60 години, компаньонки на 16-35 години и млади момичета от 14 до 20-годишна възраст.

Целта е да се установят причините, пораждащи сексуалната експлоатация и трафика на жени, отбеляза Мира Янова, директор на MDMB.

Данните показват, че повече от половината мъже намират за нормално да има професия проститутка. 21 на сто от момичетата и 45% от мъжете нямат нищо против жените да работят временно като компаньонки, за да спечелят пари.

Повечето проституиращи жени са заявили, че правят това със знанието на съпрузите си, а 22 на сто от тях споделят, че родителите им също са наясно с какво се занимават.

Близо една пета от мъжете са ползвали платена любов

17 процента от мъжете признават, че са плащали за секс, а други 9 на сто не са отговорили на въпроса, което означава, че реалният процент варира между 20-30 на сто.

Все пак повечето мъже (70%) осъзнават, че правата на проституиращата жена се нарушават.

Като основни причини за проституция са бедността, лошата семейна среда, както и стремежът за печелене на високи доходи без голямо усилия.

В семейството на всяко пето момиче често е имало конфликти, а при 7 на сто се е стигнало и до физическо насилие.

Младежите възприемат насилието над партньорката за нормално

Особено притеснителен, според Янова, е фактът, че всеки пети мъж приема за нормално да удря жена си, още повече, че така считат и 7 на сто от момичетата. Още по-тревожно е, че мъжете до 30 години в по-висока степен приемат насилието над партньорката си.

Половината от проституиращите жени биха приели помощта на интимен приятел, който им предлага работа в чужбина. Те биха се превърнали в потенциални жертви на трафик, коментира Янова, като допълни, че много често трафикантите са именно приятели и дори близки на жените.

Въпреки че у нас има закон за борба с трафика на хора, той не работи ефективно, а жертвите нямат доверие в институциите, подчерта Геновева Тишева, управител на Центъра за джендър изледвания.

Повечето от анкетираните посочват, че знаят какво представлява явлението “трафик на хора” и смятат, че това е проблем на цялото общество.

Институциите с ниски оценки за работата си

Участниците в изследването обаче нямат вяра в институциите, които работят за предотвратяването на трафика на хора. По шестобалната система мъжете оценяват усилията на съдебната система със слаб 2.01, на полицията с 2.68, а законодателството с 2.28. Оценката на момичетата също е ниска.

Проучването показва и значителни разминавания в ценностните нагласи при мъжете и при младите момичета. И при двата пола семейството и приятелите са на челни места, но девойките слагат секса на 13-то място, докато при мъжете той е на 7-мо място. За младите момичета семейната вярност е водеща ценност, докато за мъжете тя е на 8 място.

Тези разминавания се дължат на грешка във възпитанието, смята Янова. На децата у нас продължават да се налагат патриархални норми, като на жените продължава да се гледа като на обект, а не на субект, коментира Янова. Тя допълни, че това е една от причините българското общество да е толкова толерантно към насилието.

Споделяне

Още от България