Всеки пети от висшите държавници не е декларирал конфликт на интереси

Всеки пети от висшите държавници не е декларирал конфликт на интереси

До 2 февруари, когато изтичаше първоначалният срок за деклариране на конфликт на интереси на държавните служители, от задължените по закон висши чиновници декларации са подали 344 от общо 406. Това съобщи в сряда председателят на парламентарната подкомисия по разкриване и предотвратяване на конфликти на интереси Олимпи Кътев. Неподалите декларации са 20% или всеки пети висш служител не си е направил труда да обяви дали има конфликт на интереси на поста, който заема според изброените законови критерии.

Още преди да е заработил законът за конфликт на интереси, той бе поправен, като срокът за подаване на декларации бе удължен миналата седмица с два месеца.

От народните представители до 2 февруари декларации не са подали 55 или 30% от 240-те избраници. 22-ма от 81 депутати от БСП не са декларирали конфликт на интереси до изтичане на стария срок, от 34-те депутати на ДПС без декларации са 16. От НДСВ, БНД, ДСБ, Движение "Напред" всички са изпълнили законовото задължение. От ОДС един не е дал документа, от "Атака" едва двама са се отчели от общо 11 депутати, 7 независими депутати от общо 21 също не са изправни по стария срок на закона.

Членовете на правителството са се съобразили с изискването, както и 11 от 12-те конституционни съдии.

Олимпи Кътев обяви още, че макар срокът за подаване на декларации да е удължен с два месеца, оглавяваната от него подкомисия вече може да започне проверка на подадените данни. Според закона след проверката декларациите трябва да бъдат огласени в интернет.

Споделяне

Още по темата

Още от България