Всеки пети плаща на лекар от незнание, че касата прави това

Всеки пети плаща на лекар от незнание, че касата прави това

Всеки пети от българските граждани плаща на лекарите за предоставените здравни услуги, защото не знае, че това прави Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това сочи проучване на Агенция “АФИС”, поръчано от Здравната каса и представено в четвъртък.

Най-често пациентите си плащат за извършен преглед или направено изследване, защото имат погрешна представа какво поема държавата, обясни Юрий Асланов, шеф на АФИС. По думите му затова и се формира нагласата за съществуването на корупция в системата на здравеопазването. За да са по-запознати с правата си гражданите, касата е решила да задели повече средства за информирането им и един от начините е да се разпространяват брошури в  пощенските кутии.

Част от работещите не знаят, че имат здравноосигурителни права, като над 11 процента от хората въобще не се интересуват от здравноосигурителния си статус. Почти половината от анкетираните 6000 души са посочили, че са осигурени и знаят това, 19.2 на сто не знаят, че са осигурени, а 11.6 процента от хората са казали, че не са осигурени, но са. Други 8.1% са частично осигурени, като процентът на тези хора намалява.

Една трета от българите дават положителна оценка на качеството на услугите, предоставяни от НЗОК, сочат данните от проучването. Това е лек ръст в одобрението на хората, от които преди време само 29 на сто са имали добро мнение за касата.

Между 50 и 60% от гражданите смятат, че здравната помощ е леснодостъпна. Това са предимно млади хора, живеещи в големите градове. Около 14-15% от анкетираните – основно възрасни хора и живеещи в отдалечени райони, пък смятат, че медицинските услуги са труднодостъпни.

Споделяне

Още от България