Всеки пети просяк в Швеция е българин, ще сътрудничим за намаляването им

Всеки пети просяк в Швеция е българин, ще сътрудничим за намаляването им

Българската и шведската полиция ще си сътрудничат в преследването на организираната от българи просия на територията на Швеция. Това стана ясно в петък, след като вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и министърът по въпросите на децата, възрастните хора и равенството между половете на Швеция Оса Регнер подписаха в петък Писмо за намерение за сътрудничество в областта на социалните политики, насочено към подобряване на условията на живот на уязвимите групи от двете страни.

По данни на шведските власти в страната има около 5000 просяци, а 1000 от тях са български граждани, основно от ромски произход. Регнер уточни, че по-голямата част от тези хора просят доброволно, а не организирано.

Организираната просия в Швеция е форма на трафик на хора, а нейните организатори се преследват от съответните власти, обясни министър Оса Регнер.

"Когато социалните служби получат информация за дете, попаднало в такава дейност, те предприемат съответните мерки да изведат детето от риск", добави Регнер.

“Две са основните посоки, по които ще си сътрудничим - едната е, че българските специализирани служби са в готовност за сътрудничество на шведските в случаи на установяване на трафик на хора с цел просия. Другата е свързана с това да инициираме по-интензивна информационна кампания, насочена към потенциалните жертви на трафик, които в повечето случаи биват подлъгвани в Швеция срещу обещания за доходоносна сезонна заетост“, коментира Калфин.

“Целта е да се защитят правата, както на хората, които са поставени насила в ситуация да просят, така и на децата на тези хора. Мястото на децата е в училище, а не на улицата", допълни той.

Според законодателството на Швеция, мигрантите, които отиват да търсят работа, имат срок от 3 месеца, за да започнат и ако не успеят, трябва да се върнат в своята държава.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?