Всеки пети заразен е съмнителен за новия щам, кабинетът обмисля отваряне на фитнеси и ресторанти

Решението кои мерки да бъдат разхлабени и колко ще бъде взето в четвъртък, здравният министър е резервиран

Всеки пети заразен е съмнителен за новия щам, кабинетът обмисля отваряне на фитнеси и ресторанти

Правителството обмисля разхлабване на част от противоепидемичните мерки, като например отваряне на фитнеси, магазини в моловете и ресторантите при определени условия, но окончателното решение ще бъде взето в четвъртък. Това стана ясно в във вторник след заседание на здравните власти и националния оперативен щаб при премиера. Засега здравните власти са резервирани относно прекалено разпускане на мерките, стана ясно от изявления на председателя на щаба ген. Венцислав Мутафчийски и на здравния министър Костадин Ангелов.

Всяка пета проба у нас съмнителна за новия щам

Мутафчийски е обърнал внимание по време на съвещанието, че почти всяка пета положителна проба за Covid-19 е съмнителна за новия вариант на коронавируса, който е много по-заразен. "Очакваме резултатите от изследванията, но това трябва да заостри вниманието", е коментирал Мутафчийски. По-късно здравният министър Костадин Ангелов каза пред журналисти, че по-голяма яснота за разпространението на новия щам ще има след излизането на резултатите от изпратените за геномно секвениране (анализ) проби в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

"Всяка съмнителна проба се праща в (НЦЗПБ) за геномно секвениране и след това ние ще имаме достатъчно информация, но то не става толкова бързо", посочи той.

Кабинетът умува за отваряне на фитнеси и ресторанти 

На този фон при премиера са обсъждани различни варианти за разхлабване на мерките.

Както вече стана ясно преди ден, почти сигурно е, че от началото на втория учебен срок на 4 февруари по определена схема ще бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас.

Паралелно с това се обмисля разхлабването на мерките за фитнесите и спорта.

Обсъжда се и възможността ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22.30 ч вечерта.

Друга обсъждана опция е магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове.

Здравният министър: Емоцията и нетърпението не са най-добрият съветник

"Не съм човекът, който иска да затваря сектори и бизнеси, но целя да гарантирам здравето на българските граждани. Категорично не съм готов да плащаме цена, каквато плащахме преди време с много загинали граждани. Постигнахме резултат и той е видим за всички. Виждате на кое място по заболеваемост сме в ЕС", коментира по-късно здравният министър Костадин Ангелов пред журналисти. 

По думите му емоцията и нетърпението не са най-добрият съветник в този момент.

"В този момент най-добрият съветник е разумът. Затова не бързаме за никъде. До четвъртък ще продължаваме да обсъждаме и да се срещаме с всички заинтересовани страни. Сигурен съм, че ресторантьорите и хората от бранша ще бъдат наши партньори. Ние не се противопоставяме. За да има хора, които да ходят в заведенията, те трябва да са живи и здрави. Сигурен съм, че в момента хората, които говорят са хората, които са здрави или излекувани. Тези, които са поставени под изолация под карантина вкъщи, тези , които са загубили живота си, лекарите, сестрите, санитарите, трябва да защитаваме и техния интерес", каза Ангелов.

"Нека да не бързаме с въпроси или решения, които да касаят мерки. Едва ли има някой в тази зала, на който не му се ходи някъде на разходка или не му се излиза на ресторант със своите близки, аз съм също част от тази група", каза още той.

Заведенията са решени да отворят на 1 февруари на своя глава

По-късно той-се срещна с ресторантьори, които потвърдиха намерението си да отворят на 1 февруари, независимо дали им разрешат или не. След срещата стана ясно, че властите им предлагат отваряне на 18-20 февруари, с което те не са съгласни. 

"До ден-днешен изчакахме, затворихме се, сега според нас е моментът, в който трябва да ни бъде върнат жестът и да бъдем пуснати да работим дори при 50% от капацитета", каза председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов.

"Ако не се случи отварянето, обсъждаме италианския модел. До понеделник ще се вземе решение", коментира той.

С опция за ново затягане на мерки

На съвещанието при премиера е коментирано, че при отбелязване на ново повишение на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати.

"Много ясно да се артикулира и с браншовите организации, че при актуализирането на ограниченията ще се водим от това как се движи заболеваемостта", е коментирал Борисов пред министрите здравните експерти.

За последното денонощие у нас бяха регистрирани нови 570 случая на Covid-19 при направени 3001 PCR теста и 4 963 антигенни, от които положителните резултати са съответно 297 и 273, което парви 7.15% положителни проби.

Най-много положителни резултати са регистрирани в: София - 132, следван от Пловдив с 40, Хасково - 33, Плевен и Благоевград с по 31,  Русе - 25, Шумен - 24, Варна - 22, Стара Загора - 21, Враца - 19, Кюстендил и Софийска област - по 17, Пазарджик и Сливен - по 16, Бургас и Ямбол - по 15, Кърджали - 13, Видин, Перник и Симистра - по 12, Велико Търново - 10, Габрово, Добрич, Монтана и Разград с по 7, Ловеч - 5, Търговище - 3, Смолян - 1.

Излекувани са 7 533 пациенти. Така броят на активните случаи драстично намалява на 39 563. В момента хоспитализирани са 3 312, а от тях 329 са в интензивни отделения.

За изминалото денонощие са починали 82 души. Така общият брой на загубилите битката с коронавируса от началото на пандемията става 8565 души.

За последните 24 часа са ваксинирани 1 185, от които 1 114 са получили втората доза от ваксината.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?