Всеки пети жител на Русия иска децата му да станат разузнавачи

Сред най-известните разведки в страната са Щирлиц и Путин

Владимир Путин

Близо 20 на сто от участвали в анкета жители на Русия биха искали децата или внуците им да станат разузнавачи. Това става ясно от публикувани днес данни от проучване на центъра ВЦИОМ, съобщи ТАСС.

Руските въоръжени сили честват днес Деня на военния разузнавач, установен с президентски указ през 2006 г., посочва агенцията.

Резултатът от допитването сочи, че професията разузнавач е на почит в Русия.

Уважението към нейните представители в обществото достига според оценки на участниците 4.32 точки от 5 възможни, доходите и трудовото възнаграждение са оценени с 4.10 точки, влиятелността - с 4.02 точки.

Най-известният в Русия филм за разузнавачи е "Седемнайсет мига от пролетта", посочен от 43 процента запитани, на втора позиция с едва 5 процента е "Щит и меч", а филмите за Джеймс Бонд например са споменали само 2 на сто.

Близо 30 процента не са успели да си припомнят нито един шпионски филм.

Като най-известни представители на професията участниците са посочили съветския разузнавач Рихард Зорге (15 на сто), Максим Исаев (Щирлиц) - героя в "Седемнайсет мига от пролетта" (8 на сто), Николай Кузнецов - разузнавач и партизанин в окупираните от нацистки войски съветски територии (5 процента), а на четвърто място - президента Владимир Путин, бивш офицер от КГБ (4 на сто от запитаните).

Около 69 на сто не са могли да назоват нито един разузнавач.

В края на октомври разсекретната характеристика - препоръка на Путин в КГБ бе показана на изложба в Санкт Петербург.

Според нея той е бил "изпълнителен, дисциплиниран и добросъвестен" като шпионин на КГБ.

"Другарят В.В. Путин постоянно повишава своето идейно-политическо равнище. Активно е ангажиран в мрежата на партийното образование. Постоянно усъвършенства професионалното си майсторство", пише в характеристиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?