Всеки поиска по-високи разходи, почти не бе отронена дума за още икономии

Всеки поиска по-високи разходи, почти не бе отронена дума за още икономии

Проектът за актуализация на бюджета, който влезе в пленарната зала на второ четене в четвъртък, предизвика серия от политически изказвания и искания на депутатите от опозицията за допълнително увеличаване на разходите, някои от които добиха абсурдна окраска.

Целта на актуализацията, според вносителя - Министерския съвет - е да се парират неблагоприятните последици от икономическата криза, да се посрещнат необходимите и разходи, като се извършват едновременно съкращения и се отпуснат допълнителни средства за неотложни социални и икономически дейности.

По време на предварителните дебати залата беше полупразна и в нея чинно седеше вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който не взе отношение по изсипалите се предложения за нови разходи. Повечето депутати се разхождаха из кулоарите с безгрижен вид.

Последваха ред искания за увеличаване на разходите. Бившият социален министър в предишното правителство Емилия Масларова поиска допълнителните 142 млн. лв. за социално подпомагане да се запишат в бюджета на социалното министерство, а не в резерва за непредвидени разходи.

Ангел Наденов (БСП) настоя да не се орязват 138 млн. лв. от субсидиите за общините и се учуди защо е толкова вял дебатът.

Дунавските комари и недовършените български филми - "централна" тема в дебата

Бившият вътрешен министър и депутат, избран от Плавенския район, Румен Петков съвсем насериозно поиска 1 млн. лв. за борбата с комарите, защото румънците вече били обработили крайбрежните си земи и техните комари щели да нахлуят у нас. Парите бяха записани като предложение на левицата в разходната част на актуализирания бюджет.

Дефицитът в бюджета ще е 3.68 млрд. лв.

Актуализираната рамка на бюджета за тази година бе приета с предложените от правителството параметри, без промените, за които настояваха от Синята коалиция, още по-малко - от лявата опозиция. Повечето от промените бяха подкрепени основно от депутатите от ГЕРБ и "Атака", но някои текстове получиха гласовете и на десните.

Още

Дунавските комари отнеха доста от времето за дебати в пленарната зала.

Над 600 000 души има в засегнатите от проблема общини, защити колегата си Антон Кутев. Това ще рече по 1.50 лева на човек. Кутев призова тези пари да се отделят, защото така ще се избегнат здравословни проблеми.

"В Русе целенасочено не се пръска срещу комарите, за да се каже, че правителството е виновно", отговори депутатът от "Атака" Павел Шопов. Темата за комарите била началото на предизборната кампания на левицата, смята той.

Димчо Михалевски от левицата го репликира с думите "Комарите и без вас, г-н Шопов, се размножават”. На което Шопов му отговори: "Въртите, сучите - пак върнахте нещата до комарите. За вас от комарите идва този апокалипсис. Не знам комари ли, конски мухи ли ви ядат, но затова чертаете тези черни сценарии. Разчитате комарите да хапят хората, за да дойдете вие на власт. Вие да ги спасите", заключи той.

Когато се стигна до гласуване на предложението за още 1 млн. лв. в разходната част, то бе отхвърлено, а министър Симеон Дянков обясни от трибуната, че пари за справяне с проблема и сега имало.

По подобен начин се разви и значително по-краткият дебат за 2 млн. лв. допълнителни средства за българското филмопроизводство. Въпреки емоционалната защита на искането, направена от бившия културен министър и настоящ ляв депутат Стефан Данаилов, искането не мина. Петър Курумбашев се опита да уточни, че парите не са за нови филми, а за довършване на вече започнати, но това не трогна мнозинството. Не мина и искането за 4 млн. лв. за извършване на театрални реформи.

Захари Георгиев (БСП) поиска 15 млн. лв. от резерва за неотложни нужди да бъдат насочени към бюджета на община Пловдив за капиталови разходи. Той се позова на споразумението на общината с правителството за поемане на софийски отпадъци в пловдивското сметище срещу обезщетение. И това не мина

Само от Синята коалиция призоваха: Свийте разходите

Призивите за свиване на разходите като единствен начин за намаляване на бюджетния дефицит до допустимите в ЕС изисквания от 3% дойдоха само от депутатите в Синята коалиция.

Лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров напомни още в началото на дебата, че сме в криза и актуализацията се налага, за да се свият разходите, вместо да се увеличават. Той отново призова управляващите да свият харчовете, като цитира настояването на Европейската комисия бюджетният дефицит да не е повече от 3.8% в края на тази година, а догодина да бъде свит под 3%. Как ще стане това с този бюджет, попита Димитров.

Асен Агов от ДСБ каза, че от Синята коалиция са предложили разходите за заплати да се съкратят със 70 млн. лв., парите за осигуровки на държавните служители да се свият с 20 млн. лв., а за използване на СРС - с 25 млн. лв. Нерентабилно е в България да има 28 области с по двама заместници на областния управител. Оттам могат да дойдат икономии от 1.2 млн. лв, каза той.

След като има опасност заложените приходи да не бъдат събрани, остава единствената възможност да се намалят още разходите, обобщи лидерът на ДСБ Иван Костов.

"Има възможност да се намалят разходите, г-н вицепремиер", обърна се Костов към Дянков. "Има много да се реже в МВР. За какво му е на г-н Цветанов тази скъпоструваща администрация? Специализираната към общата администрация са едно към едно в МВР", даде пример Костов и предупреди, че с предложения бюджет парламентът поема много голям риск.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес