Нова услуга

Всеки работещ може да си извади уникален номер в НАП и да проверява осигуряван ли е

Националната агенция за приходите (НАП) подготви нова услуга, с която всеки работещ ще може да проверява дали работодателят му е декларирал трудов договор пред НАП и как го осигурява. Услугата бе представена във вторник от агенцията.

Процедурата отнема няколко минути, но изисква лично присъствие. От сряда, 11 януари, ще се издава уникален цифров код за всеки гражданин или фирма, които са поискали. Това ще става в офисите на НАП.

Физическите или юридическите лица подават заявление в офисите на НАП, с което да получат персоналния идентификационен код. На практика той ще замества електронен подпис и с този код ще може да се чете всякаква информация за лицето, включително вноските за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

С този код ще могат да се ползват и услуги, свързани с издаване на удостоверения.

По-късно ще се добави и услугата предоставяне на информация от кол центровете.

НАП ще разшири обхвата на електронните услуги, за които няма да е необходим електронен подпис. Ще отпаднат и 20 вида кодове, с което бизнесът ще спести около 11 млн. лв.

Декларациите за доходите на физическите лица ще се подават тазци година до 2 май включително. Дължимият данък ще се закръгля до лев.

Ако лицата не са получавали доходи през годината, или различни от трудови, но са ползвали заеми, различни от банкови, също трябва да подадат декларация, в която се посочва размерът на заема.

Има новост и за данъчните облекчения за млади семейства. Освен декларация, че другият съпруг няма да ползва облекчението, се прилага само бележка от банката, отпуснала ипотечен кредит на семейството.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?