Всеки шести българин би станал приемен родител, ако получава заплата

Над 2000 деца се отглеждат от приемни семейства у нас

Всеки шести българин би станал приемен родител, ако получава заплата

Повече от половината (53%) от българите подкрепят децата в риск да се отглеждат в приемни семейства, а близо една четвърт (24%) са на противоположното мнение. Това показват резултатите от национално представително допитване, реализирано от изследователския център "Тренд" по поръчка на Националната асоциация за приемна грижа.

Одобрението е най-голямо сред висшистите (63%). С намаляване на образователната степен намалява и одобрението към отглеждането на деца в риск от приемни семейства.

Попитани какви са причините децата да се отглеждат в приемни семейства, а не от собствените си родители, най-голям дял от българите (всеки шести) посочват бедността или финансовите проблеми.

За всеки десети от сънародниците ни проблемът е в липсата на родителски капацитет или "безотговорността" на биологичните родители.

Само 8% от българите отчитат, че в приемна грижа се отглеждат изоставени деца, а за 7 на сто от българите насилието е причина за настаняването в приемни семейства.

Всеки шести българин би станал приемен родител, ако получава заплата и издръжка от държавата за приемното дете. Две трети от сънародниците не биха станали приемни родители при каквито и да е условия, показва още проучването.

За сравнение през 2015 г. готовност да станат приемни родители са изразили двойно повече българи.

Жените в по-голям дял са склонни да се ангажират с приемната грижа. Тук се отчита разлика по отношение на населеното място - в селата в най-голям дял са склонни да бъдат приемни родители при определените условия. В столицата, където живеят близо една трета от българите, едва 5% биха станали приемни родители.

Близо половината от българите (43%) не могат да преценят дали одобряват или не протестите срещу стратегията за детето, показват още резултатите от националното допитване.

Протестите срещу стратегията не се подкрепят от 12 на сто, а 45 на сто са "за" тях. Младите на възраст 18-29 г. (53%) и възрастните над 70 години (55%) в най-голям дял не могат да преценят дали одобряват или не протестите срещу стратегията. Живеещите в областните градове в най-голяма степен одобряват протестите срещу стратегията за детето, показват още данните от проучването.

В Националната асоциация за приемна грижа членуват близо 900 приемни родители от цялата страна. Асоциацията е създадена преди 10 години, за да подкрепя децата, настанени в приемна грижа и приемните родители.

Към момента приемното родителство е най-качествената алтернатива на живота в социален дом. Близо 80% от настанените в приемни семейства деца у нас са жертва на насилие или неглижиране в семейна среда, показва статистиката на Националната асоциация за приемна грижа.

2043 деца се отглеждат в приемни семейства към края на юни, сочат данните на Агенцията за социално подпомагане. 1863 от тях са здрави деца, а 180 са с увреждания.

Най-много деца напускат приемните семейства, защото биват осиновени. Не са малко и децата, които се връщат в родните си семейства след престоя в приемно семейство.

Приемното семейство е временна алтернатива, като децата отиват в приемни семейства след решение на съда.

Преди да бъдат отглеждани в приемна грижа, социалните служби търсят възможности за малчуганите да се погрижат техните роднини – баби, дядовци, лели, чичовци или други възрастни, с които децата имат изградена емоционална връзка.

Споделяне

Още от Общество