Всеки ще може да споделя здравния си статус с Националния оперативен щаб (обновена)

Това ще става през приложението ViruSafe от понеделник, което ще информира за заболели и поставени под карантина

Всеки ще може да споделя здравния си статус с Националния оперативен щаб (обновена)

Правителството пуска мобилно приложение, което ще събира лични данни в борбата срещу разпространението с коронавируса в страната. Чрез него всеки, който иска може да сподели здравния си статус с Националния оперативен щаб, здравните власти и личния си лекар. 

Електронната система се състои от две интегрирани части - апликация, чрез която потребителите доброволно въвеждат данните си и централен регистър, който предоставя информацията от институциите.

Новата система е разработена за десетина дни безвъзмездно от частния софтуерен бизнес. Тя беше представена в сградата на Министерския съвет от премиера Бойко Борисов и представители на ИТ-компаниите, които са участвали в разработването на продукта.

Приложението ще тръгне най-късно в понеделник

Мобилното приложение "ViruSafe" ще бъде достъпно в Google Store и AppStore в най-късно в  понеделник, каза Пламен Цеков, изпълнителен директор на "Скейл фокус". Компанията е разработила апликацията.

От един телефонен номер ще може да се регистрира само един потребител. Той трябва да въведе ЕГН, за да ползва приложението. Може да въведе данните си за текущото си здравно състояние, както и симпотими, ако има такива – температура, кашлица, гадене, повръщане и т.н. Има възможност да отбележи и хронични заболявания, ако има такива.

Здравният статус и симптомите първо ще се споделят с личния лекар, който ще прецени дали да ги верифицира, за да продължи информацията нататък по веригата до Националния оперативен щаб. 

"Тези, които са избрали да им се вижда локацията, данните пристигат и могат да се използват с географските информационни системи", каза Калин Радев от "Софтуер Груп", която е разработила системата.

Като пример за синхронизацията между доброволно изпратените данни и централизираната система председателят на щаба ген. проф. Венцислав Мутафчийски даде пример за комуникацията с личните лекари.

"Личният лекар ще получи известие без да е нужно да се свързва по телефона със своя пациент. Той прочита, че Драган, Петкан има 38 градуса температура, суха кашлица. Значи това е човекът, който ще се проследява през следващите дни" каза Мутафчийски. Той не уточни какво ще се прави, ако личният лекар не реагира на подадена информация. Посочи, че  личните лекари са длъжни да обръщат внимание на пациентите си.

Така институциите ще действат превантивно, като знаят какво е състоянието на всеки един потребител.

Централен регистър на заболелите и под карантина

Системата разполага с централен регистър на поставените под карантина и заболелите, каза Ивайло Филипов, изпълнителен директор на държавната фирма "Информационно обслужване", която е координирала процеса в разработването ѝ.

Достъп до регистъра има МВР.  Законът за извънредното положение разреши на полицията да следи дали се спазва задължителната изолация, включително и чрез мобилните телефони на поставените под карантина.

"Предвидени са много интеграции с личните лекари, общините, РЗИ-тата, МВР, Пожарната, за да може веднъж въведена информация, да се използва от всяка една структура, така че да не се губят мерки. След като информацията е събрана, тя се прехвърля към аналитичната част", обясни  Филипов.

"На практика ние можем да предоставим информация на всеки, който има нужда от такава", каза Калин Радев, управител на "Софтуер Груп". Като примери за "всеки" той посочи МВР, за да следят карантина, личните лекари, за да въвеждат лабораторни резултати и медицински данни.

Достъпът до регистъра е с цифров сертификат, което според Калин Радев гарантира сигурността на личните данни.

"Работата с лични данни и чувствителна информация продължава да се прави от тези, които са го правели до момента - Националният системен интегратор ("Информационно обслужване" - бел. ред.), МВР и РЗИ. Няма други, няма нови", заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Ген.Венцислав Мутафчийски, който е председател на Националния щаб за коронавируса, каза, че събраната информация от системата може да се използва при вземане на решение. За пример даде смекчаването на мерките в страната.

Другата функция на електронната система ще дава информация за  разпространението на вируса. Това ще става с помощта на географски карти на поставените под карантина, заболели и оздравели.

Интегрирани са и геоданни, с които ще се прави анализ къде и как могат да бъдат обслужени пациентите. 

Приложението в помощ на връщащите се от чужбина

Премиерът Бойко Борисов коментира, че "всичко това ще облекчи тефтерите, писаниците, администрацията". Даде и пример с прибиращи се от чужбина българи.

"Най-голямото предимство е за връщащите се от чужбина. На границата, ако си подаде данните, след 14 дни автоматично ще получи, че не е под карантина.Това много ще облекчи граничните полицаи и ще ни отговори на въпросите какво се случва с българите, върнали се от чужбина", заяви Борисов.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че изгражданието на такова софтуерно решение е от изключителна полза. Като основен плюс той изтъкна обвързването на РЗИ, болниците, личните лекари, МВР и полицията. Посочи, че тази информационна система ще бъде използвана за основа на очакваната и обещавана от години система за електронно здравеопазване.

Новата е-система срещу Covid-19 е изградена срещу 1 лв.

Новата електронна система срещу коронавируса е изградена за десетина дни. Фирмите са работели срещу символичната сума от по 1 лв., каза Ивайло Филипов, изпълнителен директор на държавната компания "Информационно обслужване". Тя е координирала процеса с частните фирми участвали в разработването ѝ.

Пламен Цеков, който е изпълнителен директор на "Скейл Фокус" (ScaleFocus) - фирмата, разработила мобилната апликация, заяви, че програмистите на приложението няма да имат достъп до личните данни на потребителите. По думите му приложението е собственост на Министерството на здравеопазването.

Централизираната система е разработена от "Софтуер Груп" (Software Group).

Георги Робев, който е регионален мениджър на SAS Institute, каза, че фирмата е допринесла с аналитичната платформа. За пример даде визуализация на разпределението на вируса по населени места, пол, години, развитие на заболяването във времето.

"Есри България" е реализирала ГИС частта и публичния дашборд, на който върху динамична карта са представени данни за концентрация на поставени под карантина хора, заболели по дни, пространствени анализи и тематични карти, свързани с рисковите групи от населението, включително възрастно население, онкоболни и други.

Подобен софтуер се използва в Южна Корея, Сингапур, Тайван, Израел и Китайв борбата с вируса Covid-19, каза премиерът Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате да свърши служебното правителство?