Всеки трети българин с бъбречни проблеми

Всеки трети българин с бъбречни проблеми

Около една трета от българите имат увреждания на бъбреците, сочат данните от скринингово проучване на хроничните бъбречни заболявания. Резултатите бяха представени пред журналисти в четвъртък от нефролога  д-р Стефан Кривошиев по повод Световния ден за борба с бъбречните заболявания, който тази година се пада на 8 март.

За сравнение в световен план проблеми с бъбреците имат 10% от населението на планетата, а у нас този дял е три пъти по-голям.

Изследването е направено през януари и февруари тази година с 1400 души от София, Пловдив, Плевен, Пазарджик, Смолян и Варна. По думите на Кривошиев обаче това е едно от малкото скринингови проучвания на бъбречните заболявания у нас. В Европа такива изследвания на бъбречната заболеваемост се правят периодично на няколко години и обхващат много повече хора, но у нас е трудно да се намерят нужните средства, обясни той.

Близо 60% от диабетиците у нас страдат и от бъбречно заболяване, това важи и за 30% от хората с наднормено тегло и 41% от хипертониците, тъй като тези заболявания повишават риска от бъбречна дисфункция.

Едва 12% от анкетираните знаят, че имат бъбречно заболяване. Този факт е особено тревожен, защото хората не обръщат такова внимание на проблемите с бъбреците, въпреки че ако те не се лекуват, това може да застраши здравето и живота на пациента, коментира Кривошиев.

Всеки ден над 30 българи умират преждевременно от сърдечно-съдови заболявания вследствие на усложнения при бъбречни проблеми.

Много често в началото, когато са лечими, бъбречните нарушения протичат без болка и някакви специални симптоми. Затова лекарите препоръчват хората между 30 и 40 години да изследват бъбреците си поне веднъж на две години, а рисковите групи - два пъти годишно.

Тестовете не са скъпи и са съвсем обикновени – изследване на урина и нивото на креатин, посочи нефрологът.

В следващите 5 години броят на пациентите на хемодиализа ще се увеличи двойно и ще стане 5 000 души, прогнозира д-р Пенчо Симеонов, председател на Българското нефрологично дружество. В света хората, които страдат от бъбречна недостатъчност, също се увеличава, коментира още той.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?