Всеки трети данъкоплатец в Гърция дължи пари на държавата

Един от всеки трима данъкоплатци и две от всеки три компании в Гърция дължат пари на държавата, предаде агенция МИА, цитирана от БТА в петък.

Гръцкото министерство на финансите съобщи, че 2,5 милиона данъкоплатци дължат общо 20,4 милиарда евро, а близо 150 000 компании дължат около 35,5 милиарда евро.

Въпреки че в тези цифри са включени данъкоплатци, които междувременно са починали, или фирми, които са закрити или фиктивни, данните на министерството показват нарастване на броя на данъчните длъжници на месечна основа, което се дължи на неспособността им да си платят задълженията или на очакването на нов план за плащане на данъците.

Въпреки това официалните данни показват, че данъчните власти като цяло са изпълнили целите си за февруари, като 70 данъчни служби са ги надхвърлили, с което са покрили несъбраните суми на останалите 70.

От 140 данъчни служби само 17 са постигнали поставените цели за събиране на ДДС. Фирмите отказват да плащат този данък, защото е прекалено висок, и обвиняват за това министерството на финансите, което не е успяло правилно да прецени влиянието на свиването на икономиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?