Всеки втори гражданин сочи като основен изборен проблем купуването на гласове

Антоний Гълъбов, Димитър Димитров и Огнян Минчев. Сн. БГНЕС

Над 53 на сто от избирателите посочват като основен проблем в предстоящите избори купуването на гласове. Това посочва експресно проучване на "Алфа Рисърч". Изследването е по поръчка на Сдружение "Прозрачност без граници" и е направено на 7 и 8 май сред 1000 души. Резултатите от това изследване бяха представени в петък пред медиите от програмния директор на сдружението Ваня Нушева.

Купуването на гласове отново е във фокуса на общественото мнение, отбеляза Нушева и припомни, че при подобни изследвания през 2011 г. 52 на сто са посочили този проблем като основен.

В изследването за предстоящите избори 18% от запитаните смятат, че основният проблем е неадекватната реакция на институциите на сигнали на граждани за купуването на гласове; 17.6% посочват недостатъчната информационна кампания за гражданите; липсата на достатъчно дебати - 15%, а 14% от запитаните смятат, че проблеми не е имало.

На друг въпрос 96.6 от анкетираните посочват, че не са им предлагани средства, за да гласуват на изборите. Делът на избирателите, на които е предложен подкуп, е в рамките на 3-3.5%. 2.8% от тях не са подали сигнал до институциите, а 0.2% са информирали институции или медии.

В отговор на въпрос за дисбаланса, който се вижда - 96.6 на сто не са получавали оферта за купуване на гласа им, но в същото време 53 на сто сочат този проблем като основен, изпълнителният директор на сдружението Калин Славов обясни, че има голяма степен на очакване и свръхфокусиране върху проблема в обществените нагласи.

Експертът Антоний Гълъбов посочи, че същите резултати се получават и при изследването за корупцията - хората смятат, че корупцията се увеличава, но повечето не са били свидетели на такава практика.

Калин Славов представи проекта "Пътна карта към парламентарни избори 2013", където са посочени възможните нарушения и институциите, които могат да ги решат. На сайта на сдружението се отбелязват сигналите за нарушения в предизборната кампания и в деня на изборите. Има и безплатен телефон - 0800 11 224, на който гражданите могат да подават такива сигнали.

На сайта вече е активна и картата на България, на която върху всяка област се отбелязват процентът и видът на сигналите за нарушения.

Споделяне

Още от Избори 2013