Всеки втори лев в БОРКОР е бонус

Петимата борци с трафика на хора от МС струват 144 070 лв. на година

Румен Миланов, снимка БГНЕС

БОРКОР все още не функционира, но за сметка на това служителите в звеното за борба с корупцията и организираната престъпност са получавали двойни заплати през 2011 година, сочи отчетът на изпълнението на бюджета на Министерския съвет.

За почти една година работа в структурата са назначени едва 11 от планираните 144 души, но средно през 2011-та щатът на БОРКОР е бил от 7 души. Тези служители са получили основни заплати за общо 101 000 лева, но към тях са взели бонуси, хонорари и пари по граждански договори за още 103 000 лева. От сметката става ясно, че за всеки борец с корупцията в Министерския съвет данъкоплатците дават средно по 29 000 лева годишно или 2400 лева месечна заплата. Парите за осигуровки са други 27 700 лева.

През декември миналата година шефът на БОРКОР Румен Миланов изпрати на Mediapool отговор по Закона за достъп до обществена информация, в който се казваше, че средната брутна заплата в звеното е 621.08 стотинки. След публикацията, че с бонусите заплатите ще нараснат поне двойно, Миланов изпрати сигнал срещу Mediapool до Националния съвет за журналистическа етика заради разпространяването на невярна и информация. Шефът на БОРКОР се оказа прав, защото с надбавките неговата заплата и тази на подчинените му скача не двойно, а четворно.

Министерският съвет не води борба само с корупцията и организираната престъпност, но и с трафика на хора. В специално звено, което трябва да противодейства на този вид посегателство срещу личността, работят петима души. През 2011 година те са получили заплати за 80 000 лева, а върху тях са взели и надбавки за 36 300 лева. Така един борец срещу трафика на хора в МС взима средно 2000 лева на месец и то с вече платени осигуровки. Не е ясно как точно тези служители противодействат на трафика на хора, след като БОРКОР бе създаден именно да прави анализи в тази област. Междувременно същата цел имат МВР и ДАНС.

През 2011 година институциите, които се водят на финансиране към Министерския съвет, са получили седем пъти повече пари за бонуси от предвидено в Закона за бюджета. При финансова рамка от 650 000 лева са раздадени 4.25 милиона лева. Отделно от тях са дадени 4.08 милиона лева под формата на хонорари и граждански договори. Тези пари няма как да дойдат от спестеното от работни заплати, защото по това перо са икономисани само 2 млн. лева.

Основната част от непредвидените в бюджета надбавки са отишли към правителствена болница "Лозенец" – 3 милиона лева. Това вдига с 50% парите за заплати в болницата и те достигат 9 милиона лева при щат от 733 души. Здравното заведение е похарчило през година общо 28.6 милиона лева при отпуснати по закон 12.2 милиона лева. Другите сериозни суми за бонуси и хонорари са раздадени от 28-те областни администрации – 2.7 млн. лева при 8 милиона лева предвидени за основни заплати. За разлика от болница "Лозенец" обаче областните управи са получили с половин милион лева по-малко, отколкото е записано в Закона за бюджета за 2011 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България