Всеки втори медик е бил обект на агресия

Половината от пациентите у нас са частично доволни от здравеопазването

През юли лекари от болница "Шейново" излязоха на протест след поредния побой над лекар.

Всеки втори медик у нас е бил обект на агресия, най-често вербална.

Това сочат резултатите от проучване, направено от Българския лекарски съюз сред 1409 медицински лица и 1373 пациенти в периода юли-септември 2017 г., заяви д-р Галинка Павлова, зам.-председател на съсловната организация.

В 81% от случаите на агресия тя е била вербална, става ясно от данните. Над половината от засегнатите са били обект на насилие повече от веднъж.

Павлова каза още, че 88 на сто от медиците смятат, че причината за агресията е ниско ниво на култура, употреба на упойващи вещества, несъвършенства в здравната система и липса на доверие. 7% от лекарите признават, че провокацията е била от страна на медика, докато два пъти повече от пациентите отговарят по този начин.

За първото полугодие на годината са регистрирани 25 физически нападения над медици, заяви на кръгла маса председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев, като уточни, че данните му са от Министерството на здравеопазването.

Броят на посегателствата над медици през 2016 г. е 28, а през 2015 г. - 47, допълни още Грозев. През последните две години и половина посегателствата над екипи от центровете за спешна медицинска помощ са над 100, допълни той.

Грозев добави, че след разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров във всяка районна прокуратура ще има дежурен прокурор за директна връзка с лечебните заведения.

В същото врече 39% от пациентите казват, че са недоволни от доплащането в здравната система, а 31 на сто изразяват недоволство от липсата на направления.

Всеки втори пациент отговаря, че отчасти е доволен от здравните услуги в страната. Само 5 на сто от отговорилите изразяват удовлетворение от здравните услуги.

По време на кръглата маса бе обявено началото на кампания за превенция на насилието над медици, чийто патрон е омбудсманът Мая Манолова.

Споделяне

Още по темата

Още от България