Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Всекидневно стават по три нередности с еврофондовете у нас

Липсата на прозрачност и чести законодателни промени са причините за нарушенията

0 коментара
Всекидневно стават по три нередности с еврофондовете у нас

По три нередности всеки ден са правени в България по европейските фондове през изминалите седем години. Общо 8533 са отчетените нарушения в периода 2007 – 2013 г. По земеделските фондове са установени 963 документни измами, които са предадени на прокуратурата. Няма информация по колко от тези случаи има влязла в сила присъда, както и каква част от европейските средства сме загубили заради нарушенията.

Това става ясно от съобщение на правителствената информационна служба във връзка с одобрената от кабинета Национална стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. Документът е с период на действие до 2020 г. Целта е дотогава България да стане страна с висока степен за защита на финансовите интереси на ЕС като ефективно предотвратява нередности и измами.

Най-много нарушения по земеделските фондове

Най-много нарушения са отчетени по земеделските фондове. По тях в периода 2007-2013 г. са докладвани 7414 нередности. От тях 80% са свързани с недължимо получени суми или невъзстановяване на недължимо получени суми поради административна грешка. Други 13% (б.ред. 963 случая) са опити за документна измама, като за тях е информирана прокуратурата за установяване на престъпление, е посочено в правителственото съобщение.

От структурните и кохезионния фонд са докладвани 1190 нередности в периода 2007 – 2013 г.. Към момента по 376 от тях се извършват административни или съдебни действия. Останалите 814 случая на нередности са приключени. При 71 от тях не е било установено нарушение.

При близо две трети от случаите (62%) нередностите са свързани с проведени процедури по Закона за обществените поръчки. Всеки пети случай с нарушение (21%) е свързан с недопустими, незаконни или неоправдани разходи.

Причините

Основните причини за допускане на нарушенията са честата промяна на нормативната уредба, липсата на прозрачност и публичност и недостатъчния административен капацитет.

Честата промяна на нормативната уредба води до различното тълкуване на актовете и възпрепятства утвърждаването на стабилна съдебна практика, е посочено в стратегията. За администрацията пък борбата с нередностите и измамите е допълнителна дейност, а не основна. Като недостатък се посочва и голямо текучество, като новите служители нямат нужния опит.

Въпреки изразходваните милиони за публичност е отчетено "незадоволително ниво на прозрачност".

Предотвратяване, противодействие, укрепване на сътрудничеството с европейската служба за борба с измамите ОЛАФ и по-добро разследване са основните цели, които си поставя стратегията за борба с нередностите с еврофондовете до 2020 г.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.