Вселенската патриаршия даде независимост на Украинската православна църква

Вселенската патриаршия даде независимост на Украинската православна църква

Синодът на Вселенската патриаршия предостави автокефалия на Украинската православна църква. Това съобщи във Фейсбук говорителят на Украинската православна църква и Киевската патриаршия Евстратий Зоря, цитиран от украинската агенция Униан. Информацията за решението на Синода, взето на провелото се от 9-ти октомври до днес в Истанбул при закрити врата заседание, била потвърдена от няколко източника.

В Украйна сега има две църкви - едната свързана с Москва, другата - с Киевската патриаршия.

Киевската патриаршия се самопровъзгласи през 1992 г., когато Украйна стана независима, и не е призната от нито една православна църква в света.

Свързаната с Московската патриаршия църква е най-голямата религиозна общност в Украйна по брой енории, но все повече украинци обаче се самоопределят като последователи на Киевската патриаршия.

През 2016 година предводителите на Киевската патриаршия-Украинска православна църква (УПЦ) патриарх Филарет и митрополит Макарий поискаха от вселенския патриарх Вартоломей да предостави автокефалия на православната църква в Украйна, да признае за недействителен актът от 1686 година, с който Киевската митрополия се е присъединила към Московската патриаршия и да издаде т.нар. томос за автокефалия на православната църква в Украйна.

Говорителят Евстратий Зоря определя това събитие като "незаконно анексиране на Киевската митрополия от Руската Църква през 1686 г.".

Агенция Униан припомня, че от 988-ма до 1686 година в статута си на митрополия Украинската църква е принадлежала към патриаршията в Константинопол. Според днешната Киевска патриаршия Московската патриаршия няма никакво основание да претендира за званието църква-майка по отношение на УПЦ, тъй като е основана 600 години по-късно 0 през 1589 година.

На това тълкувание естествено се противопоставят Руската православна църква и нейното поделение в Украйна.

Московската патриаршия предупреди, че в Украйна може да избухнат протести, ако Вселенският патриарх признае независима от Москва украинска патриаршия.

Митрополит Иларион, който оглавява отдела за външните отношения в Московската патриаршия, предупреди, че ако украинските власти допуснат конфискуване на православни храмове от подготвяната автокефална църква, хората ще излязат по улиците, за да защитят своите светини.

"Вече виждаме, че в Украйна се конфискуват православни храмове и вярващите се готвят да ги защитят. Можем само да си представим какво ще стане, ако конфискуването бъде официално одобрено от властите или придобие системен характер. Хората, разбира се, ще излязат на улицата и ще бранят светините си", заяви митрополитът в сряда, цитиран от ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?