Вселенският патриарх назначи в Синода духовници, които не са турски граждани

Вселенският патриарх Вартоломей, духовен лидер на православните християни от цял свят, внесе радикални промени в състава на Светия синод, назначавайки за първи път от повече от 80 години насам висши духовници, които не са турски граждани, съобщи Асошиейтед прес.

Светият синод, съставен от 12 духовници и базиран във Вселенската патриаршия в Истанбул, отговаря за ръководството на православната църква и избора на нови патриарси. От провъзгласяването на Турция за Република през 1923 г. всички места в Светия синод в Истанбул се заемат от турски граждани, доколкото Турция признава Вселенската патриаршия единствено за духовен лидер на малобройната гръцка православна общност в страната.

Новите назначения, които влязоха в сила в понеделник, включват архиепископа на гръцката православна църква на Америка - Димитриос, както и архиепископа на Великобритания - Григориос, а също и четирима граждани на съседна Гърция, посочва пред АП анонимен източник от Вселенската патриаршия. Назначенията идват в момент, когато Вартоломей среща все по-големи трудности да намери достойни кандидати за попълване на висшия православен клир в Истанбул сред топящата се православна общност с турско гражданство, отбелязва АП, цитирана от Българската телеграфна агенция.

Стъпката на Вартоломей може да предизвика критики в светската, но преобладаващо мюсюлманска Турция, където действията на Патриаршията се следят с подозрение от държавата, оценява АП. Църковни служители казаха, че Патриаршията е информирала турските власти за новите назначения и те са ги одобрили, обаче турски служители, пожелали анонимност отрекоха Патриаршията да е получавала разрешение за чуждестранни назначения в Светия синод, пише АП.

Назначаването на архиепископа на гръцката православна църква на Америка Димитриос в Светия синод става в разгара на борбата на православната църква на Америка за по-голяма самостоятелност от Патриаршията в Истанбул. Ръководството на православната църква на Америка приветства преструктурирането на Светия синод на истанбулската Патриаршия. "За нас е важно в Светия синод да има директен глас, идващ извън Турция", каза говорителят Ники Стефанопулос, цитиран от АП.

Миналия месец изтъкнати енориаши заведоха дело във върховния щатски съд на Ню Йорк, обвинявайки църковното ръководство, че е наложило нова харта за управление миналата година без изискваното за случая одобрение от националния Църковно-светски Конгрес. Очаква се Вартоломей да посети Ню Йорк и Ню Джърси по-късно този месец, допълва АП.

Още от Балкани