Вселенският патриарх посрещнат у нас от Борисов, но не и от Максим

Вселенският патриарх посрещнат у нас от Борисов, но не и от Максим
Вселенският патриарх Вартоломей Първи пристигна на двудневно официално "частно“ църковно посещение. В Бургас във вторник го посрещнаха премиерът Бойко Борисов и министърът без портфейл Божидар Димитров, който отговаря за българите в чужбина.

На церемонията не присъства българският патриарх Максим, а визитата на Ватроломей е по покана на сливенския митрополит Йоаникий.

Вселенският патриарх беше удостоен с почетната титла доктор хонорис кауза на Бургаския свободен университет.

В речта си пред гостите и дипломантите на университета той наблегна на това, че Вселенската патриаршия се стреми към духовна и религиозна толерантност. Негово

Светейшество изброи важните събития, които са се случили по време на мандата му. Той отбеляза, че всички хора са равни пред бог и че трябва да се спазват религиозните права на малцинствените групи. Като един от проблемите той посочи фундаментализма и абсолютизма.

По време на церемонията по връчването на дипломите на завършилите студенти Бойко Борисов подчерта, че е спазил ангажиментите, които е поел пред духовенството - отпуснати са средства за реставрация на българския метох в Истанбул, както и на една от големите църкви в Бургас.

Бойко Борисов благодари на ръководството на университета за приноса от тук да се създава добър административен капацитет. Немалко хора, назначени от Борисов на висши държавни постове, са излезли именно от този университет.

Премиерът изрази и задоволството си от възможността държавата да подпомага изграждането на нови храмове в Бургас..

"България има премиер, който разбира, че само добросъседските отношения могат да ни избавят от кризата и че само чрез взаимодействие между държавите може да има стабилност на Балканите", е казал днес Вселенският патриарх по време на срещата си с кмета на Бургас Димитър Николов в Бургас, съобщиха от общината.

Вселенският Патриарх заявил, че високо цени помощта на българското правителство към православните църкви.

Преди церемонията Вселенският патриарх благослови Бургас и получи от кмета Димитър Николов иконата на Покровителя на града Св."Николай Чудотворец".

Споделяне

Още от България