Вселенският патриарх призова християните да спазват мерките срещу коронавируса

Вартоломей

След като Вселенската патриаршия прекрати всички религиозни обреди до края на март, днес патриарх Вартоломей Първи отправи послание към всички вярващи, в което ги призовава да спазват строго "трудните, но необходими мерки", съобщи АНА-МПА.

"Това, което е в опасност, не е вярата, а вярващите, не е Христос, а нашите християни, не е Богочовекът, а ние, човеците. Вярата ни има дълбоки основи в корените на цивилизацията ни. Вярата ни е жива и никаква извънредна ситуация не може да я ограничи."

В България общите молитви в джамиите, протестантските и католическите храмове бяха отменени заради епидемията от коронавирус. Българската православна църква обаче все още не е отменила масовите събирания в храмовете. Програмата на празничните богослужения по случай празника Възкресение Христово остава непроменена.

Вартоломей се спира в посланието си на необходимостта от индивидуална и обществена отговорност и насърчава всички да спазват "трудните, но необходиим мерки".

"Всичко се прави за нашата защита, за общото благо, за ограничаването на разпространението на вируса. Следователно, освобождаването ни от това страдание зависи изцяло от нашето сътрудничество", пише Вселенският патриарх.

Той споменава специално "лекарите и медицинския персонал, които се намират до леглото на събратята ни, които боледуват, изследователите и учените, които търсят подходящото лекарствено изцеление и спасителната от вируса ваксина, но и всички онези, които активно се занимават с преодоляването на тази пандемия".

Като се обръща към тях, Вартоломей казва: "Мисълта и молитвите ни са заедно с вас".

Вселенският патриарх предвижда, че човечеството ще преживее този период "като път в пустинята, за да достигнем в безопасност в Обетованата земя, когато науката, с помощта на Божията благодат, спечели битката с вируса".

Споделяне

Още от Общество

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?